Tal van wereldleiders drukken grote bezorgdheid en ongenoegen uit over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Ook ons land veroordeelt de erkenning. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is ontgoocheld. 'Deze beslissing bemoeilijkt het vredesproces.'
Jeruzalem als Israëls hoofdstad erkennen was een belangrijke campagnebelofte voor de christelijke zionisten in Amerika, een machtig deel van Trumps achterban. Maar de internationale gemeenschap is niet opgezet met de beslissing. Leden van de VN-Veiligheidsraad hebben een spoedzitting bijeengeroepen.
Veroordeling
Premier Michel 'veroordeelt de erkenning van Jeruzalem tot hoofdstad van Israël door VS-president Donald Trump'. Dat zei hij in de Kamer. Hij zal er binnen de Europese Raad voor pleiten dat de Europese Unie een bemiddelingsrol in het Israëlisch-Palestijns conflict zou spelen.
'Wij beschouwen deze verklaring als niet-conform het internationaal recht en zien het als een gevaar voor het belangrijke vredesproces', antwoordde premier Michel. 'Wij veroordelen deze verklaring. We zijn ervan overtuigd dat die een negatieve rol zal spelen en dat ze olie op het vuur gooit, wat niet aanvaardbaar is.'
De eerste minister onderstreepte dat de Belgische ambassade in Tel Aviv aanwezig zal blijven. Hij zal volgende week ook tijdens de Europese Raad pleiten voor een sterke Europese reactie, en dus voor een bemiddelingsrol voor de Europese Unie.
Ook Reynders betreurt de beslissing. 'Deze beslissing zal het vredesproces bemoeilijken en het risico op geweld op het terrein verhogen.' Reynders pleit voor een dialoog tussen Israël en Palestina. 'Ik vraag aan de EU om meer aanwezig te zijn in de dialoog. We hebben zowel goede contacten met zowel Israël en Palestina.'
Veiligheidsraad
Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk, Bolivia, Egypte, Italië, Senegal en Uruguay vroegen om een bijeenkomst van VN-Veiligheidsraad te organiseren over het Jeruzalem-besluit. Voorzitter Japan liet al weten dat de zitting in New York vrijdagvoormiddag (plaatselijke tijd) zal plaatsvinden.
De VN lieten bij monde van secretaris-generaal Antonio Guterres gelden dat het statuut van Jeruzalem enkel via onderhandelingen vast te stellen is en dat er 'geen plan B' is voor een tweestatenoplossing.
De Palestijnse president Abbas zegt dat de VS met de beslissing zijn rol als vredesbemiddelaar heeft afgeworpen. Hij noemt Jeruzalem ‘de eeuwige hoofdstad van de Palestijnse staat’.
De Palestijnen dromen van Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige Palestijnse staat. Maar Israël heeft Oost-Jeruzalem na de oorlog van 1967 geannexeerd, en stimuleert de uitbreiding van Israëlische – internationaalrechtelijk illegale – nederzettingen in dat stadsdeel.
De radicale Palestijnse Hamas zegt dat Trump de ‘deuren van de hel’ opent voor de Amerikaanse belangen in de regio.
'Schending van het internationaal recht'
Heel wat wereldleiders drukken hun grote bezorgdheid en hun ongenoegen uit over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Paus Franciscus roept op om de ‘status quo van Jeruzalem te respecteren’ en wijst erop dat dialoog enkel mogelijk is, wanneer ‘de rechten van alle volkeren in de regio worden erkend’.
Jordanië sprak van een 'schending' van het internationaal recht. De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken heeft het over een gevaarlijke escalatie en een doodsvonnis voor wie vrede wil. Turkije vraagt Washington om de ‘foute beslissing’ die tot negatieve gevolgen kan leiden terug te draaien, terwijl Egypte de beslissing verwerpt.

De verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem noemt Iran een schending van internationale resoluties. Volgens Ayatollah Ali Khamenei probeert de VS de regio te destabiliseren en een oorlog uit te lokken.
'Veel bitterheid'
De Franse president Emmanuel Macron roept op tot kalmte. Hij vindt dat de status van Jeruzalem tussen Israël en de Palestijnen moet onderhandeld worden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei de beslissing 'niet te steunen'.
De Europese Unie reageerde woensdagavond 'zeer verontrust' op de speech van Donald Trump. EU-topdiplomate Federica Mogherini vreest de gevolgen ervan voor de kansen op vrede tussen Israël en de Palestijnen. Ze roept alle partijen in de regio op tot kalmte en terughoudendheid.
'Het standpunt van de EU blijft onveranderd. De verwachtingen van beide partijen moeten worden ingelost. Via onderhandelingen moet een weg gevonden worden naar een oplossing voor de status van Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van beide staten', aldus Mogherini.