Lieven Scheire maakt eerste eigen programma voor VTM
Foto: vrt
Lieven Scheire krijgt een eigen programma op VTM. Hoezo, had die dan geen exclusiviteitscontract bij de VRT? Inderdaad: had.

Kan iedereen nog volgen, zo heet het eerste VTM-programma van Lieven Scheire. U moet nog enkele maanden wachten voor het wordt uitgezonden.  ‘Het is een ­panelshow over de toekomst’, zegt Sara Vercauteren, woordvoerster van Medialaan. ‘Lieven is de gastheer, hij modereert een wisselend panel van bekende Vlamingen.’ 

Kan iedereen nog volgen is niet het debuut van Scheire op VTM. Hij was al te zien als ‘wetenschappelijk adviseur’ in Het lichaam van Coppens. Zo’n gastrol, dat is tot daar, maar een heus eigen ­programma op VTM, dat is vreemd voor iemand die twee jaar geleden Woestijnvis verliet om een exclusiviteitscontract bij de VRT te tekenen. Daar zou hij niet alleen eigen programma’s maken, maar vooral het aanspreekpunt worden voor alles wat met wetenschap te maken heeft.

‘Dat exclusiviteitscontract liep in juni af, de VRT heeft beslist om het niet te verlengen’, zegt Rick Tubbax, de manager van Scheire. Volgens Tubbax heeft dat met besparingen te maken, maar Scheire wist zijn nieuwe rol nooit helemaal waar te maken (of kreeg daar de kans niet toe).

Scheire blijft overigens ook voor de VRT werken. Als ‘science communicator’, zoals Tubbax het noemt, maar ook als programmamaker. Op Ketnet presenteert hij al enige tijd Superbrein, voor ­volgend najaar staat een Canvas-programma in de steigers, waarin Scheire samen met wetenschappers en techneuten  praktische oplossingen uitdoktert die de levenskwaliteit van mensen met een ­beperking of een aandoening kan verbeteren. ‘Denk aan een toestel dat parkinsonpatiënten helpt om weer te kunnen schrijven’, zegt Tubbax.

Dat Canvas-programma is gebaseerd op het BBC-format The big life fix. Rest de vraag of het VTM-programma Kan iedereen nog volgen de mosterd haalde bij Scheire en de schepping. Tubbax ontkent: ‘Het concept was al door productiehuis Warner Bros. bedacht voor Lieven aan boord kwam. Pas toen zijn contract met de VRT afliep, hebben ze hem ­gecontacteerd.’ 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in