De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat de VS Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkent.

De president gelooft dat de erkenning van Jeruzalem het vredesproces zal bevorderen. ‘Het is tijd om Jeruzalem officieel te erkennen als de hoofdstad van Israël. Die beslissing is in het belang van de VS en het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.’

'De erkenning is niets meer en niets minder dan de realiteit erkennen', zei Trump. 'Het is de juiste beslissing.'

Tweestatenoplossing

De Amerikaanse president, die van een jarenlange status quo sprak, benadrukte dat zijn aankondiging het begin is van een nieuwe aanpak van het Palestijns-Israëlische conflict. De erkenning als hoofdstad uitstellen heeft volgens de president niets bijgedragen in het vredesproces. De stad moet wel een heilige plaats blijven voor de drie grote religies. Voor de heilige plaatsen pleit hij voor een status quo. Zijn beslissing doet niets af aan het Amerikaanse engagement voor een duurzame vrede in de regio, zei Trump.

De VS steunt wel de door velen gekoesterde tweestatenoplossing als Israël en de Palestijnen dat goedkeuren. En zal mee blijven zoeken naar een vredesakkoord dat voor beide partijen aanvaard is.

Ambassade

Trump kondigde ook aan dat Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen. Die verhuizing wordt voorlopig met zes maanden uitgesteld. In 1995 keurde het Amerikaanse Congres een wet goed die bepaalt dat de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem moet worden verhuisd. Sindsdien heeft elke president de hete aardappel voor zich uitgeschoven. Mogelijk kan de verhuizing nog jaren duren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwelkomt de ‘historische beslissing’ van Donald Trump, die hem helpt om de Israëlische claim op Oost-Jeruzalem te bestendigen

Bezorgdheid

Maar heel wat wereldleiders hebben al hun grote bezorgdheid en hun ongenoegen uitgedrukt. Leden van de VN-Veiligheidsraad hebben een spoedzitting bijeengeroepen. Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk, Bolivia, Egypte, Italië, Senegal en Uruguay verzochten de voorzitter van de Veiligheidsraad, Japan, om een bijeenkomst te organiseren. Japan liet al weten dat de zitting in New York vrijdagvoormiddag (plaatselijke tijd) zal plaatsvinden.

Paus Franciscus roept op om de ‘status quo van Jeruzalem te respecteren’ en wijst erop dat dialoog enkel mogelijk is, wanneer ‘de rechten van alle volkeren in de regio worden erkend’.

De Franse president Emmanuel Macron roept op tot kalmte. Hij vindt dat de status van Jeruzalem tussen Israël en de Palestijnen moet onderhandeld worden. 

De Europese Unie reageert woensdagavond 'zeer verontrust' op de speech waarin VS-president Donald Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël. EU-topdiplomate Federica Mogherini vreest de gevolgen ervan voor de kansen op vrede tussen Israël en de Palestijnen. Ze roept alle partijen in de regio op tot kalmte en terughoudendheid.

'Het standpunt van de EU blijft onveranderd. De verwachtingen van beide partijen moeten worden ingelost. Via onderhandelingen moet een weg gevonden worden naar een oplossing voor de status van Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van beide staten', aldus Mogherini.