Schilderij onder vuur door #metoo
Foto: AFP

Het Metropolitan Museum in New York weigert een schilderij met een jong meisje weg te halen ondanks een petitie met duizenden handtekeningen. ‘Het romantiseert de seksualisering van een kind’, klinkt het.

De Pools-Franse kunstenaar Balthus (1908 - 2001) staat bekend om zijn erotisch geladen beelden van jonge meisjes. Zijn schilderij ‘Thérèse Dreaming’ uit 1938 toont een meisje dat achterover leunt op een stoel waarbij haar slip zichtbaar is. Zijn model was een meisje van dertien jaar.

Heel ongepast, volgens sommigen. Een onlinepetitie verzamelde duizenden handtekeningen om in de context van het huidige klimaat rond grensoverschrijdend gedrag het schilderij weg te halen.

‘Gezien het huidige klimaat rond seksuele aanranding en beschuldigingen romantiseert het museum zo voyeurisme en de objectivering van kinderen’, klinkt het.

De initiatiefneemster, Mia Merrill, noemt het werk van Balthus openlijk pedofiel. In een update zegt ze dat ze niet vraagt om het schilderij te censureren of te vernietigen. Meer context zou haar ook tevredenstellen. Zoals een bijkomende tekst: ‘Sommige kijkers vinden dit werk aanstootgevend, gezien Balthus’ zijn artistieke genegenheid voor jonge meisjes.’

Het museum gaat het schilderij zeker niet weghalen. Een woordvoerder zegt dat kunst tot een debat kan leiden en het publiek doet nadenken over het verleden en het heden. En zodoende de evolutie van de bestaande cultuur aanmoedigt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in