De Bolle wordt nieuwe topvrouw Europol
Foto: BELGA

Catherine De Bolle wordt de nieuwe topvrouw van Europol. Na een dag van intense onderhandelingen haalde ze het van de door Duitsland gesteunde Tsjechische tegenkandidaat.

Bij de derde stemmingsronde vandaag slaagde België erin de nodige diplomatieke vertegenwoordigers te overtuigen om Catherine De Bolle, huidig commissaris-generaal van de federale politie, te benoemen tot de nieuwe directrice van de Europese politiekoepel.

Europol, dat gevestigd is in Den Haag, is verantwoordelijk voor de uitwisseling van informatie tussen de politiediensten van de EU-lidstaten.

Lange tijd hield Duitsland, dat samen met de meeste Centraal- en Oost-Europese landen de Tsjechische kandidaat Oldrich Martinu steunde, een beslissing tegen. In een eerdere stemmingsronde deze ochtend kreeg De Bolle nog acht tegenstemmen, net voldoende om haar benoeming te blokkeren.

De Belgische regering heeft de afgelopen maanden en weken intens voor de benoeming van De Bolle, die als eerste uit een vergelijkende test kwam, gelobbyd. Veel hing af van de grote Europese landen, die zwaarder doorwegen in de stemming.

Duitsland zag de Tsjech liever benoemd worden, omdat zo een Duitser kon doorschuiven naar tweede positie binnen Europol. Een resem Centraal- en Oost-Europese lidstaten, die vinden dat de EU te weinig rekening houdt met hun regio, volgden Berlijn.

Spanje, waarvan de regering tot dezelfde Europese politieke familie behoort als bondskanselier Angela Merkel, leek ook naar de Tsjech te neigen, maar heeft België gesteund. Dat geldt ook voor Italië en het Verenigd Koninkrijk, waarvan premier Michel recent nog de leiders op het hart drukte De Bolle te steunen. De goedkeuring van Frankrijk had De Bolle al langer.

De Bolle moet nog gehoord worden door het Europees Parlement en officieel benoemd worden op een Europese top, maar dat lijkt een formaliteit. Op 1 mei 2018 zou De Bolle dan de Brit Rob Wainwright vervangen.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in