Alle vrouwen die zich uitspraken tegen seksuele intimidatie en machtsmisbruik, waaronder de #MeToo-beweging zijn door Time verkozen tot ‘persoon van het jaar’. Dat heeft het Amerikaanse magazine bekendgemaakt.

Time heeft ‘The Silence Breakers’ uitgeroepen tot ‘Person of the Year’. ‘Het werd een hashtag, een beweging, een afrekening. Maar het begon, zoals bijna alle grote sociale veranderingen, met individuele daden van moed’, begint het commentaarstuk van de hoofdredactie van Time over de winnaar.

Sinds begin oktober waren beschuldigingen wegens seksueel misbruik tegen bekende acteurs, politici, journalisten en anderen mannen bekend geworden, onder hen acteur Kevin Spacey, presentator Charlie Rose, komiek Louis C.K. en senator Al Franken. Op het internet hadden vrouwen wereldwijd onder de hashtag #MeToo over grensoverschrijdend gedrag bericht.

Time plaatst een foto van vijf vrouwen op de cover. Ashley Judd is één van die vrouwen. De Amerikaanse actrice was de eerste grote naam die getuigde over het ongepast en grensoverschrijdend gedrag van Hollywood-producer Harvey Weinstein. Een tweede vrouw op de cover is projectontwikkelaar Susan Fowler, die haar ex-werkgever, de taxi-dienst Uber, beschuldigde van seksuele intimidatie.

Ook lobbyiste Adama Iwu, zangeres Taylor Swift en aardbeienplukker Isabel Pascual sieren de cover. 'De acties van deze vrouwen hebben - samen met de acties van honderden andere vrouwen én mannen - een van de snelste culturele shifts (veranderingen) ontketend sinds de jaren zestig', aldus Time. 

De ‘Person of the Year’ is volgens Time de persoon, of de groep personen, die de afgelopen twaalf maanden het meeste invloed had, ‘for better or for worse‘. Het tijdschrift roept de winnaar al sinds 1927 uit. 

Vorig jaar werd Donald Trump verkozen tot ‘persoon van het jaar’. Time koos voor Donald Trump wegens zijn - voor velen onverwachte - overwinning bij de presidentsverkiezingen. ‘Omdat hij de Verenigde Staten eraan herinnerde dat demagogie zich voedt op wanhoop en dat de waarheid maar zo krachtig is als het geloof in zij die haar verkondigen, omdat hij een verborgen electoraat kon bevrijden door diens woede en angsten mainstream te maken en omdat hij de politieke cultuur van morgen heeft vorm gegeven door die van gisteren te slopen’, verklaart het magazine.