Witte Huis: ‘President Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël’
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump erkent Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Dat hebben functionarissen van het Witte Huis gezegd. De president zal zijn beslissing woensdag om 13 uur lokale tijd (19 uur Belgische tijd) officieel bekendmaken en toelichten. Het Witte Huis benadrukt wel dat Trump blijft ijveren voor een tweestatenoplossing.

Er zal ook meteen gestart worden met de voorbereidingen om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat proces zal ‘jaren’ in beslag nemen, benadrukt het Witte Huis. Een concrete locatie voor de VS-ambassade in Jeruzalem zou er nog niet zijn. Daarom heeft de president vandaag de verlenging van de ambassade in Tel Aviv - waarvoor de deadline van de beslissing dinsdag verliep - opnieuw goedgekeurd.

Veiligheidsplan

De leiders in het Midden-Oosten kregen de beslissing van Trump dinsdag te horen. De Amerikaanse president ziet de demarche zelfs als een 'erkenning van de realiteit'. Het Witte Huis benadrukt dat de beslissing werd genomen in samenspraak met de verschillende leden van de Amerikaanse regering en dat veiligheidsrisico's in overweging zijn genomen.

Een uitgebreid veiligheidsplan moet Amerikaanse burgers en bezittingen in het Midden-Oosten beschermen, laat een bron binnen het Witte Huis nog weten. De beslissing om Jeruzalem te erkennen zal wellicht fel protest veroorzaken in de regio.

'Erkenning boort vredesproces de grond in'

Vanuit de internationale gemeenschap kwamen de voorbije maanden heel wat waarschuwingen voor de implicaties van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad. Zo zei de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zondag nog dat een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem ‘elke kans op een vredesproces de grond inboort’. Ook onder anderen de Saudi-Arabische koning Salman en de Franse president Emmanuel Macron raadden Trump aan om af te zien van zijn verkiezingsbelofte.

Het Witte Huis ontkent dinsdag dat Trumps beslissing de vredesgesprekken zou dwarsbomen. Het wijst er onder andere op dat de beslissing van Trump in juni om de verhuizing met minstens zes maanden uit stellen, de onderhandelingen ook niet had bevorderd.

Zowel de Israëli's als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn ‘eeuwige en ondeelbare hoofdstad’, inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad, daarom zijn de meeste ambassades gelegen in Tel Aviv.

Witte Huis: ‘President Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël’
Er zal meteen gestart worden met de voorbereidingen om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv (foto) naar Jeruzalem. Foto: EPA-EFE