De Oekraïense politie is er niet in geslaagd om de Georgische oud-president Micheil Saakasjvili vast te zetten. Honderden aanhangers konden hem bevrijden.

De Oekraïense veiligheidsdienst wou Saakasjvili (49) oppakken na een doorzoeking van zijn woning in Kiev. Maar honderden aanhangers blokkeerden de politiebus met Saakasjvili. Ondanks de inzet van traangas kon de politie hen niet verdrijven.

Na uren konden de manifestanten hun leider bevrijden. Die riep meteen op tot een mars naar het parlementsgebouw tegen de regering van Porosjenko.

Menigte verhindert arrestatie oud-president Saakasjvili in Kiev
Foto: AP

Saakasjvili en de Oekraïense president Porosjenko waren tot vorig jaar bondgenoten. Maar na wederzijdse beschuldigingen van corruptie ontnam Porosjenko hem de Oekraïense nationaliteit.

Volgens een communiqué van de SBU wordt hij beschuldigd van ‘het helpen van een criminele organisatie’. Saakasjvili, de vroegere gouverneur van Odessa, riskeert drie tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij riskeert ook uitlevering aan Georgië in een onderzoek naar corruptie en machtsmisbruik.

Van de openbaar aanklager heeft Saakasjvili nu 24 uur de tijd gekregen om zich bij de politie te melden.