Van der Paal stapt uit Land Invest Group
Foto: rr
De Antwerpse zakenman Erik Van der Paal heeft zijn aandelen bij de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group onlangs verkocht.

Niet alleen Van der Paal zelf, maar ook zijn zakenpartner de Nederlander Marc Schaling zou zijn deel verkocht hebben. Samen gaat het om vijftig procent van de aandelen van Land Invest Group. Dat vernam De Standaard uit goede bron. 

De resterende 50 procent van de aandelen zijn in handen van het Waalse pensioenfonds Ogeo. Maar ook Ogeo zoekt naar verluidt een overnemer voor zijn aandelen. 

Aan wie Van der Paal zijn aandelen heeft verkocht en voor hoeveel geld, blijft tot op vandaag een goed bewaard geheim. Volgens onze informatie zou het om een internationale groep gaan. Van der Paal zelf wilde het nieuws van de aandelenverkoop gisteren niet bevestigen. 

Land Invest Group kwam de voorbije maanden in het nieuws als de projectontwikkelaar die onder anderen de sites van de Antwerpse Tunnelplaats, vlakbij de ingang van de Waaslandtunnel, en de Slachthuissite, vlakbij het Sportpaleis, kocht en wilde ontwikkelen. 

Het gonsde van de geruchten dat Land Invest had kunnen profiteren van een voorkeursrelatie met het Antwerpse stadsbestuur om de sites te kunnen kopen. 

De geruchten werden nog hardnekkiger toen de nieuwssite Apache twee weken geleden in het geheim gefilmde opnames verspreidde van het verjaardagsfeestje van project-ontwikkelaar Erik Van der Paal in het restaurant Het Fornuis. 

Op dat feestje was het bijna voltallige Antwerpse schepencollege aanwezig, ook burgemeester Bart De Wever (N-VA).  Van der Paal ontkende vorig weekend nog in een interview met De Standaard dat hij ooit een voorkeursbehandeling van het stadsbestuur heeft gekregen voor zijn projecten. 

Ondertussen blijkt ook dat Land Invest Group de volledige site van Tunnelplaats verkocht heeft aan het bedrijf Triple Living. Dat is het bedrijf van de Antwerpse vastgoedbaron Dirk Cavens en de familie Paeleman. Ook de rechten op de ontwikkeling van de Slachthuissite zouden ondertussen verkocht zijn aan Cavens. De verkoop is pas definitief na goed afloop van een onderzoek van de boeken.

Goed nieuws voor De Wever

De ondernemers Cavens en Paeleman waren overigens niet de enige geïnteresseerden. De Luikse aandeelhouder van Ogeo Fund was naar verluidt zelf in contact voor een verkoop met zakenman Frank Slaets (de ex van voormalig miss België Véronique De Kock)  en Dominique Janne. Janne staat dicht bij de PS en Publifin. De onderhandelingen voor de verkoop van de Tunnelplaats en de Slachthuissite   met Cavens werden in mei opgestart en leidden  volgens onze bronnen al een paar weken geleden tot een principeakkoord. 

Voor Bart De Wever en het stadsbestuur van Antwerpen lijkt het goed nieuws dat Van der Paal uit beeld verdwijnt. De Wever is gelinkt met Erik Van der Paal via diens vader Rudi, die een van de stichtende leden van de Volksunie was.  Voor De Wever betekende zijn vriendschapsrelatie met Van der Paal een constant risico op geruchten over belangenvermenging. Nu Van der Paal uit Land Invest Group stapt en de Antwerpse projecten verkocht worden aan solide vastgoedpartijen, lijkt dat gevaar geweken. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig