De Russische delegatie wordt uitgesloten van de Olympische Winterspelen. Sommige Russische atleten mogen wel onder neutrale vlag deelnemen. Dat heeft het IOC aangekondigd.

Het Internationaal Olympisch Comité geeft Rusland een krachtig signaal na het dopingschandaal rond de winterspelen in Sotsji 2014. Daar gebruikten Russische atleten met medeweten van de staat op grote schaal doping. Volgend jaar in februari mogen ze daarom niet meedoen aan de winterspelen in Zuid-Korea. Russische atleten die kunnen aantonen dat ze een vlekkeloze dopingreputatie hebben, mogen wel onder neutrale olympische vlag deelnemen.

Nog enkele maatregelen van het IOC zijn:

  • De Russische vicepremier Vitali Moutko, die lange tijd minister van Sport was, is nooit meer op Olympische Spelen welkom. 
  • Ook Yuri Nagornykh, voormalig adjunct van Moutko en Alexander Zhukov, voorzitter van het Russische Olympische Comité en lid van het IOC, zijn levenslang gebannen. 
  • Het IOC legde Rusland ook nog eens een boete van 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) op. Dat om de kosten voor het onderzoek naar het dopinggebruik in Rusland te dekken.

Het IOC voerde de voorbije maanden zelf een onderzoek en dat bevestigde de eerdere bevindingen. De speurders vonden bewijzen van ‘systematische manipulatie van de dopingregels en het systeem’.

‘Dit was een ongeziene aanval op de integriteit van de Olympische Spelen en de sport’, zei IOC-voorzitter Thomas Bach. ‘Dit moet een streep trekken onder deze schadelijke episode.’

Zware klap

De beslissing is een zware klap voor de Russische president Vladimir Poetin. Zijn land heeft de beschuldigingen altijd ontkend. De Russische staatstelevisie liet al weten dat ze de winterspelen niet zullen uitzenden. Het Russische Olympische Comité (ROC) heeft een uurtje na de schorsing een beroepszaak aangekondigd bij het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne. Volgens voorzitter Alexander Zhukov zullen de verbannen sporters zelf naar het TAS stappen om hun zaak te bepleiten.

Het schandaal kwam aan het licht door klokkenluider Grigori Rodtsjenkov, die tijdens Sotsji 2014 de directeur van het Russische antidopingslaboratorium was. Sinds zijn onthullingen over Ruslands overheidsprogramma voor doping is hij in Moskou zo ongeveer staatsvijand nummer één.

Tijdens de winterspelen in 2014 was het Rodtsjenkov zelf die de besmette plasjes van Russische atleten uit de flesjes goot en verving door schone urine. In opdracht van het Kremlin, zo zegt hij zelf, en met medewerking van de geheime dienst FSB.

Schorsingen

Sinds het verschijnen van het McLaren-rapport regent het schorsingen voor Russische atleten, die bij hercontroles door het IOC alsnog betrapt worden op het gebruik van doping. Wereldatletiekbond (IAAF) weerde in samenspraak met het IOC ook al de Russische atleten van de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio.