Lokale besturen bouwen meer fietsstallingen
Foto: Sebastian Steveniers

Fietsrekken, (on-)bewaakte stallingen, bergruimte aan huizen zonder garage. Steden en gemeenten werken steeds meer aan fietsparkeren.

Er wordt almaar meer gefietst en dus zetten de lokale besturen in op meer fietsenstallingen. 83 procent van de steden en gemeenten is ermee bezig. Dat is gebleken uit een enquête van Fietsberaad Vlaanderen die vandaag in Kortrijk op het eerste fietsparkeercongres werd voorgesteld.

Vooral grote steden (met meer dan 50.000 inwoners) zijn ermee bezig. ‘De uitdaging is om slimmer met ruimte om te gaan’, zegt Wout Baert van Fietsberaad. ‘Fietsparkeren neemt heel wat minder ruimte in dan parkeren voor auto’s. Maar het kan nog beter georganiseerd worden.’

Bijna alle steden en gemeenten (94 procent) investeren in fietsrekken. Het gaat dan om onbeveiligde stallingen in handelscentra en op knooppunten. Die aan stations en bushaltes blijken prioritair.

Een op de drie steden en gemeenten biedt parkeergelegenheid aan met toezicht. Van de grote steden investeert iets meer dan de helft in camerabewaking of in toezicht door personeel. In kleine gemeenten is dat maar een tiende. Fietskluizen kunnen volgens Fietsberaad een oplossing bieden: ze bieden comfort en beschermen goed tegen diefstal.

Laadinfrastructuur voor elektrische fietsen is eveneens in een derde van de steden en gemeenten te vinden.

Weesfietsen opgeruimd

Alle grote steden en een kwart van de kleine gemeenten hebben een ‘weesfietsenbeleid’: fietsen die lang in de openbare ruimte staan en onbeheerd achterblijven worden er verwijderd.

Gemiddeld spenderen steden en gemeenten per inwoner 6,62 euro aan fietsbeleid, waarvan 0,57 euro aan fietsparkeren. Er zijn grote verschillen: sommige geven er niets aan uit, andere 330.000 euro.

Kortrijk, de gaststad van het congres, geldt als een voorbeeld. Het was de eerste stad waar inkomsten van het betalend parkeren gebruikt worden voor fietsparkeren. Onlangs ging er een bewaakte fietsenstalling open uitgerust met de nieuwste technologie. De stad telt bijna 5.000 plaatsen in publieke stallingen. Elk jaar komen er honderden bij. Er staan grote fietsbergingen op stapel in wijken met woningen zonder garage, kondigde de schepen van Mobiliteit, Axel Weydts (SP.A), aan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig