De voormalige koning van Roemenië, Michael I, is in Zwitserland overleden. Hij werd 96 jaar.

De ex-koning was al een tijdje ziek. Een jaar geleden kreeg hij te horen dat hij kanker had.

Michael I was een van de laatste leiders uit de Tweede Wereldoorlog, maar een groot deel van zijn leven bracht hij door in ballingschap. Hij leidde Roemenië twee keer: tussen 1927 en 1930 en daarna tussen 1940 en 1947.

In 1927 werd hij als vijfjarige koning. In de nasleep van een liefdesschandaal had zijn vader troonsafstand gedaan en het land verlaten. In 1930 kwam zijn vader terug en besteeg de troon opnieuw.

In 1940 werd zijn vader, Carol II, afgezet in een militaire staatsgreep onder leiding van de fascist Ion Antonescu. Michael werd opnieuw koning, maar de macht lag bij Antonescu die een stroman was van Adolf Hitler. Zijn belangrijkste politieke beslissing nam Michael in augustus 1944. Toen raakte de 22-jarige koning betrokken in een coup tegen Antonescu en koos hij de kant van de geallieerden. Antonescu werd gearresteerd en opgesloten in een kluis in het koninklijk paleis. Vervolgens verklaarde Roemenië de oorlog aan Duitsland.

De laatste koning van Roemenië overleden
Michael met zijn bruide Anne of Bourbon Parma in 1948. Foto: AFP

In 1947 schafte het communistische regime de monarchie af. De koning werd gedwongen om troonsafstand te doen. De ex-koning zocht zijn toevlucht in Zwitserland, samen met zijn familie. Daar werkte de ex-koning voor een fabriek van vliegtuigonderdelen en als piloot.

Een aantal jaren na de val van Nicolae Ceaucescu in 1989 mocht Michael naar Roemenië terugkeren. In 1997 kreeg hij het Roemeens staatsburgerschap terug. Hij kreeg ook verschillende geconfisqueerde gebouwen terug. Maar hoop op een herstel van de monarchie had hij niet meer.

Michael I was een achterachterkleinzooon van de Britse koningin Victoria en was getrouwd met de Franse prinses Anne van Bourbon-Parma, die in augustus 2016 overleed. Het stel kreeg vijf dochters.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in