Moordmotief: wraak tegen de medische wereld
Patrik Roelandt. Foto: IF

Twee jaar nadat huisarts Patrik Roelandt (64) uit Izegem werd doodgestoken tijdens een huisbezoek, ging het proces voor de correctionele rechtbank van Kortrijk van start. De nabestaanden vragen meer aandacht voor geweld tegen hulpverleners.

‘Ik heb last van krakende longen.’ Op dinsdagochtend 1 december 2015 telefoneerde Danny S. (57), een invalide dakwerker uit Ingelmunster, naar huisarts Patrik Roelandt.

S. klaagde over rugpijn en vroeg of de dokter zeker die dag nog bij hem thuis kon langskomen. Hoewel Roelandt zijn schema met huisbezoeken al geprint had, beloofde hij nog tijd vrij te maken. Op het einde van het huisbezoek liep het fout. Toen Roelandt zijn tas wilde opbergen, plofte Danny S. een groot vleesmes in zijn hals.

Na de feiten nam de dader een sporttas met kleren en stapte hij naar zijn advocaat om de feiten op te biechten. Kort daarvoor was hij in het kader van een drugsonderzoek vrijgelaten onder voorwaarden. Voor de huisdokter uit Izegem kwam alle hulp te laat.

Pistool in de wachtkamer

Waarom S. de dokter ombracht, is nooit helemaal duidelijk geworden. ‘We hopen tijdens het proces antwoorden te krijgen op die vragen’, zegt zijn dochter Sophie vandaag in 'Het Nieuwsblad'.

Tegen de speurders legde de invalide dakwerker de voorbije twee jaar verschillende verklaringen af. Eerst zei S. dat hij de moord gepleegd had omdat hij werd afgeperst. Later verklaarde hij dat hij bang was dat de dokter hem zou laten opnemen in een psychiatrische instelling.

Nog later zei hij dat de arts dood moest omdat door zijn schuld zijn zoontje een zuurstoftekort had bij de geboorte. De moeder heeft dat altijd ontkend.

Het gerecht gaat ervan uit dat de man handelde uit een soort algemene wraak tegen de medische wereld. Danny S. bekende tijdens het onderzoek ook dat hij eerder al eens van plan was geweest om een andere dokter te doden. ‘Drie jaar geleden zat ik al met een pistool in de wachtzaal van een andere dokter’, verklaarde hij. ‘Maar ik heb het uiteindelijk niet gedaan en ben vertrokken.’

Agressie tegen hulpverleners

De nabestaanden van dokter Roelandt vragen meer aandacht voor geweld tegen hulpverleners. Na de moord richtte zijn dochter Sophie, samen met een Roeselaarse arts de Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep op.

Daaruit vloeide een nieuwe wet voort die bepaalt dat informatie over patiënten kan worden uitgewisseld tussen politie, parket en dokters en dat zonder het beroepsgeheim te schenden.

Patrik Roelandt kaartte tijdens zijn carrière zelf verschillende keren het gebrek aan de veiligheid van huisartsen aan. ‘Het is pure ironie dat net mijn vader slachtoffer moest worden van zo’n gruwelijke moord’, zei zijn dochter Sophie in de 'Krant van West-Vlaanderen'. ‘Eindelijk hebben de instanties begrepen dat de moord op mijn vader een keerpunt was.’

Extra getuigen

Vandaag werd de moordzaak ingeleid voor de correctionele rechtbank van Kortrijk. De burgerlijke partijen hebben er gevraagd drie getuigen op te roepen: twee ex-partners van Danny S. en de wetsgeneesheer die letsels vaststelde aan het oor van het slachtoffer. Die zouden te wijten zijn aan een val, maar volgens advocaat Kristiaan Vandenbussche kunnen ze ook een gevolg zijn van een manipulatie. ‘Met de bedoeling om de fatale messteek precies tussen de eerste en de tweede wervel toe te brengen.’

Danny S. was niet bij de zitting aanwezig. Hij kon niet worden overgebracht door ziekte en een staking bij het veiligheidskorps. ‘Een spijtige zaak. Mijn cliënt verblijft normaal in Brugge en werd vorige week al overgebracht naar Ieper om het transport praktischer te maken’, aldus zijn advocate Mieke Byttebier,.

In een tussenvonnis doet de rechtbank op 13 december uitspraak welke getuigen kunnen worden opgeroepen. De pleidooien vinden plaats op 28 februari.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in