Frankrijk rouwt om schrijver Jean d’Ormesson
Jean d’ Ormesson Foto: AFP

Jean d’ Ormesson is maandagnacht op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was niet alleen schrijver, journalist en academicus maar speelde ook een belangrijke rol binnen de pas opgerichte VN-organisatie Unesco.

Jean d’Ormesson werd op 16 juni 1925 geboren in Parijs. Hij studeerde filosofie en begon na zijn studies al snel voor kranten te schrijven. In 1950 werd d’Ormesson secretaris-generaal van de pas opgerichte cultuurorganisatie van de Verenigde Naties UNESCO. In 1992 zou hij daar voorzitter worden van de Internationale raad van de filosofie en de menswetenschappen. 

In 1956 schreef hij zijn eerste roman, ‘L’Amour est un plaisir’, maar de grootste onderscheiding kreeg hij pas in 1971 voor ‘La gloire de l’Empire’. Dat boek kreeg de grote prijs van l’Académie française. Daar trad hij in 1973 toe.

Als journalist was d’Ormesson vooral werkzaam bij Le Figaro. Tussen 1974 en 1977 stond hij aan het hoofd van de conservatieve krant.

D’Ormesson overleed dinsdagnacht thuis in Neuilly-sur-Seine nabij Parijs aan een hartaanval, zo maakte zijn dochter bekend. Hij werd 92.