Trump stelt beslissing over ambassade in Jeruzalem uit
Foto: REUTERS

President Donald Trump stelt zijn beslissing over het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem opnieuw uit. ‘De president is sinds het begin duidelijk geweest : het is geen kwestie van of, maar een kwestie van wanneer’, aldus woordvoerder Hogan Gidley van het Witte Huis.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump beloofd Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Ook toen hij aankondigde zijn adviseur David Friedman tot ambassadeur te benoemen, gaf hij aan dat Friedman verwacht vanuit ‘de hoofdstad Jeruzalem’ te werken.

De kwestie kwam sinds de start van zijn presidentschap meermaals bovendrijven, onder meer door Palestijnse en internationale kritiek op het plan. Begin juni gaf het Witte Huis uiteindelijk te kennen dat de VS ‘de komende zes maanden’ geen verhuizing zouden opstarten ‘om de kansen op succesvolle onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen te maximaliseren’.

‘Boort elke kans op vredesproces de grond in’

Nu die zes maanden verstreken zijn, is de kwestie weer actueel. Ondertussen waarschuwde de Palestijnse Autoriteit zondag nog dat een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem ‘elke kans op een vredesproces de grond inboort’. Ook Frans president Macron uitte maandag zijn ‘bezorgdheid’ in een telefoongesprek met de Amerikaanse president. Macron is van mening dat de status van Jeruzalem door vredesgesprekken tussen Israëli's en Palestijnen moet worden vastgelegd.

Zowel de Israëli's als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn ‘eeuwige en ondeelbare hoofdstad’, inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad, daarom zijn de meeste ambassades gevestigd in Tel Aviv.

Trump stelt beslissing over ambassade in Jeruzalem uit
Foto: EPA-EFE

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig