Vrouwen die les krijgen over hoe ze onderdanig moeten zijn tegenover hun man maakt furore in China.

De Chinese autoriteiten hebben een ‘vrouwelijke zedenles’ opgedoekt nadat een video was opgedoken waarin een leraar zegt hoe vrouwen moeten zwijgen en het huishouden doen.

‘Vrouwen moeten geen ambitie hebben, maar altijd op het laagste niveau blijven’, zegt een leraar.

De instructeurs spreken zich uit tegen gelijkheid tussen man en vrouw en adviseren vrouwen om zich niet te verweren als ze geslagen worden. Scheiden is volgens de omstreden school uit den boze en tegenspreken ook. Nog een ‘advies’: als vrouwen seks hebben met meer dan drie mannen, dan wordt het zaad giftig en mogelijk dodelijk. ‘Wat je man je ook vraagt, je antwoord moet “Ja, meteen” zijn’, zo zegt een leraar aan zijn studentes.

De lessen werden ingericht door de Fushun Traditional Cultural Research Association, met als doel de traditionele confuciaanse waarden te versterken. Maar de video maakte veel mensen kwaad.

‘Dit is vrouwelijke slavernij, geen moraliteit’, schreef iemand op de microblogsite Weibo.

De onderwijsautoriteiten in Fushun zeggen dat de lessen zonder toestemming werden georganiseerd en onmiddellijk zijn stopgezet. De voorbije jaren zijn meerdere soortgelijke scholen opgedoken. De autoriteiten willen ook die aanpakken. ‘We moeten elk fenomeen stoppen dat de socialistische kernwaarden schendt.’