Er is nog geen volledig Brexit-akkoord bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat hebben Jean-Claude Juncker en Theresa May vandaag op een persconferentie verklaard.

Brits premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zaten vandaag samen voor wat ‘een ultiem overleg’ over de Brexit. Er moesten oplossingen gevonden worden voor drie struikelblokken: de openstaande Britse factuur, de rechten van de EU-burgers die in het VK werken en de Noord-Ierse grens.

Deze avond bleek evenwel dat men er niet in geslaagd is om een volledig Brexit-akkoord uit te werken, ondanks eerdere hoopgevende berichten. Die conclusie gaf Juncker mee op een korte persconferentie. Hij sprak wel van ‘een significante vooruitgang’ in de Brexit-gesprekken en zei dat hij erin blijft geloven dat er voor de Europese top van regeringsleiders op 15 december een oplossing gevonden kan worden. ‘Dit is geen mislukking’, klonk het.

Twistpunten

Volgens Juncker liggen er nog twee à drie twistpunten op tafel. Later deze week zou daarover voort onderhandeld worden. ‘Onze standpunten zijn veel dichter bij elkaar gekomen’, klonk het nog.

Na Juncker nam ook May het woord. ‘Zoals president Juncker het al zei, hebben we vandaag constructief overlegd’, klonk het. Ze bevestigde dat enkele issues van dichterbij bekeken moesten worden. Maar ook May blijft geloven in een positieve uitkomst. ‘Alle betrokkenen zijn hard aan het werken’, besloot ze.

Er is nog niet voldoende vooruitgang geboekt om over te gaan tot de volgende fase van de onderhandelingen, die moet gaan over de toekomstige handelsrelatie tussen VK en EU. Toch is nog niet alles verloren. May en Juncker geven elkaar nog tot einde van de week om tot een oplossing te komen. De vraag is: lukt dat?

De eerste reacties op de voorgestelde oplossing voor de Ierse grens gaven aan die er niet er niet zonder slag of stoot zou komen. Vooral de Noord-Ierse unionisten zien de oplossing niet zitten. Zij vrezen dat Noord-Ierland verder afdrijft van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Zij zullen de komende dagen dus alles in het werk stellen om May op andere gedachten te brengen. En dan wordt de oplossing voor de kwestie weer onaanvaarbaar voor de Ieren en de rest van de Eurupese Unie.

Kortom, er is nog even tijd gekocht. Maar de kans is reëel dat de kampen opnieuw dieper in hun loopgraven kruipen.
Dominique Minten
Buitenlandredacteur De Standaard