‘Elektrisch rijden duurder dan rijden op benzine’
Foto: Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Rijden met een elektrische auto is 10 procent duurder dan rijden met een benzineauto. Dat blijkt uit een Nederlandse studie.

De prijs per kilometer van een nieuwe benzineauto is 50,6 cent, terwijl die van een nieuwe elektrische auto 55,9 cent bedraagt. De tarieven zijn berekend op basis van vier jaar gebruik en 15.000 gereden kilometers per jaar. In het rekenvoorbeeld kost de benzineauto 632 euro per maand, de elektrische 689 euro.

0,2 procent elektrisch

Volgens Frits van Bruggen, de directeur van de ANWB - de Nederlandse tegenhanger van Touring - is elektrisch rijden daarmee wel duurder, maar volgens hem niet veel duurder. ‘Terwijl dat in de beleving van mensen nog wel het geval is.’

Uit de studie blijkt dat 38 procent van de Nederlandse consumenten interesse heeft voor elektrisch rijden, maar de opmars ervan gaat volgens de ANWB te langzaam. Op dit moment is 0,2 procent van het totaal aantal personenauto’s in Nederland elektrisch.

Dat elektrisch rijden beter is voor het milieu en voordelig in gebruik, zien consumenten als een goede aanleiding om over te stappen op elektrisch. Maar volgens de studie wacht de Nederlandse consument liever met de aanschaf van een elektrische auto tot elektrisch rijden meer gangbaar is

Te kleine actieradius, te weinig laadpalen

Hoewel elektrische auto’s steeds beter worden, zien veel mensen dat nog niet. In de ogen van consumenten zijn elektrische auto’s te duur in aanschaf. Ook vinden ze dat ze er te weinig kilometers mee kunnen rijden (te kleine actieradius) of dat er nog te weinig laadpalen zijn, zo blijkt uit de enquête.