De Brusselse raadkamer zal zich op donderdag 14 december uitspreken over de aanhoudingsbevelen tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering.

Carles Puigdemont, Meritxell Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres en Clara Ponsatí i Obiols en Lluís Puig worden in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. De Spaanse rechter had Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uitgevaardigd nadat de vijf in Madrid niet voor de rechter waren verschenen.

De Brusselse raadkamer moet zich uitspreken over de EAB’s die de Spaanse rechter tegen de vijf heeft uitgevaardigd. Het Brusselse parket heeft maandag opnieuw gevorderd dat de aanhoudingsbevelen uitvoerbaar verklaard zouden worden. De verdediging heeft daartegen in gebracht dat de feiten die hen ten laste worden gelegd, in België niet strafbaar zijn en dat het gevaar dreigt dat in Spanje hun mensenrechten geschonden zouden worden. De uitspraak over de aanhoudingsbevelen tegen de Catalaanse ministers komt er op donderdag 14 december. Dat melden hun advocaten. 

Strafbare daad

Op een eerste zitting van de raadkamer, op 17 november, vroeg het Brusselse parket om de EAB’s uitvoerbaar te verklaren. Weliswaar was het parket van oordeel dat er geen sprake was van corruptie, maar wel van samenzwering van ambtenaren, en dat er voor ambtsverzaking geen overlevering kon gebeuren, zo meldden de advocaten van de verdediging.

De verdediging van de vijf afgezette ministers is alvast van mening dat de vijf niet aan Spanje mogen overgeleverd worden omdat hen geen enkele strafbare daad wordt aangewreven in de Europese aanhoudingsbevelen, en omdat hen in Spanje een politiek proces zou te wachten staan.

Daarnaast argumenteren de advocaten dat de uitvoering van het Europese aanhoudingsbevel de fundamentele rechten van de ministers zou schenden en hen zou verhinderen om vrij deel te nemen aan de verkiezingen van 21 december. Ook zouden de feiten die de ministers ten laste worden gelegd, in België niet strafbaar zijn, één van de criteria voor de uitvoerbaarheid van de EAB’s.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig