Weyts: ‘Geen voorstander van nultolerantie alcohol’
Foto: BELGA

Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) is geen voorstander van een totaal alcoholverbod in het verkeer. Daardoor zou je de bestuurders bestraffen die zich vandaag wel aan de regels houden. Hij pleit er vooral voor harder op te treden tegen de hardleerse automobilisten.

Het was de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, die een N-VA-signatuur draagt, die afgelopen weekend voor een nultolerantie in het verkeer pleitte. Maar volgens minister Weyts los je daarmee het probleem niet op. Hij merkte maandag in De Ochtend op Radio 1 op dat 65 procent van de mensen die positief blazen, zelfs boven de 0,8 promille uitkomt. Het is op die groep ‘hardleerse bestuurders’, die boven 0,5 en zelfs 0,8 promille blazen, dat je moet inzetten, vindt Weyts.

De minister kijkt daarbij naar sensibiliseringscampagnes en een kordaat optreden. ‘Het zit bij ons nog te veel ingebakken dat het best nog even kan, vooral bij veertigplussers’, merkt Weyts op. Volgens de minister zal je bij een nultolerantie meer politie moeten inzetten om de nieuwe regels te handhaven, waardoor er te weinig capaciteit overblijft om de hardleerse bestuurders aan te pakken.

De N-VA’er brak opnieuw een lans voor een verbod op radarverklikkers, zoals Coyote. Hij kijkt daarbij naar het Franse voorbeeld, waar enkel in een ruime perimeter een controle mag worden aangekondigd. ‘Het ad hoc signaliseren van controles vind ik niet kunnen’, luidt het. Zo’n verbod moet op federaal niveau worden ingevoerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in