Schrijfster haalt bestseller over Sinterklaas uit de rekken na klachten over racisme
Foto: rr

De Zwarte Pietendiscussie slaat nu ook toe in de boekhandel. Dé sint-bestseller van de Lage Landen, ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons, kende zijn laatste herdruk. Op vraag van de bekroonde auteur dan nog wel. Die is het volgens haar uitgever beu constant uitgemaakt te worden voor racist.

Het prentenboek Sinterklaas van Charlotte Dematons was jarenlang het onevenaarbare toonbeeld binnen de sintliteratuur. Maar nu de Zwarte Pietendiscussie vooral in Nederland ongekende hoogtes ­bereikt, is zelfs dat boek niet vrij van ­tegenstanders.

‘Jammer dat het allemaal zo is geëscaleerd in Nederland. Charlotte wordt voor racist uitgescholden als ze op scholen gaat spreken. Gewoon omdat ze Zwarte Pieten tekende . Dat wil ze niet meer. Vandaar ook haar beslissing, waarvoor we respect hebben. Maar persoonlijk zou ik het boek nooit uit de handel nemen’, zegt uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek van Lemniscaat aan Het Nieuwsblad.

In België woedt de discussie veel minder hevig.

Ook Bart Van Aken van boekhandel Paard van Troje in Gent reageert teleurgesteld. “Doodjammer dat zo een klassieker niet meer wordt herdrukt. Zelfs na al die jaren is Sinterklaas een bestseller. Het boek is zo goed dat ik hoop dat Charlotte Dematons snel een herwerkte versie uit zal brengen. Misschien met alternatieve ­Pieten.”

De Nederlandse auteur Pimm Van Hest bracht drie jaar geleden met De Pieten maken het bont al een boekje uit met daarin Pieten in alle kleuren van de ­regenboog.