Hoe vettiger hoe prettiger: de waarheid over uw frietgewoontes
Foto: blg
Trekt u vanavond naar de frituur? En gaat u voor eentje met mayonaise met een curryworst? Dan bent u lang niet de enige. Naar aanleiding van de Week van de Friet deelt VLAM, het Vlaams Centrum voor agro- en visserijmarketing, namelijk een aantal weetjes over uw eetgewoontes: een overzicht.

De Vlaming is een gewoontedier: meer dan 90% gaat minstens een keer per maand naar de frituur. 46% vindt zelfs eenmaal per week de weg naar zijn favoriete friturist. Niet verwonderlijk dat we ondertussen 2755 frituren rijk zijn, gemiddeld zijn dat er ongeveer 550 per provincie.

Onder het doelpubliek zijn jonge mannen en gezinnen met kinderen de grote slokoppen. Volgens een enquête van Ivox kiezen ze hun frituur uit op basis van de bediening en het assortiment. Ook de nabijheid en goede openingsuren worden aangehaald als extra troeven.

Waar krijgt u het vaakst het water van in de mond? Blijkbaar steekt u het liefst een curryworst weg. Ook een Bicky Burger, Saté en Boulette zijn populair. Stoofvlees sluit dan weer de rij af op de vijfde plaats.  

Geen pak frietjes zonder saus. En zelfs Tarantino wist het al: uw weapon of choice is niet ketchup, maar mayonaise. De saus staat met stip op een, gevolgd door speciaalsaus. Stoofvleessaus, tartaar en andalouse volgen voor ketchup en cocktailsaus.