Lovendegem, Waarschoot en Zomergem worden ‘Lievegem’
Foto: cte

De gemeenten Lovendegem, Waarschoot en Zomergem gaan fuseren tot ‘Lievegem’. De inwoners hebben met een meerderheid van 55 procent voor die naam gekozen. Vrijdagavond werd de nieuwe naam officieel onthuld tijdens een evenement in discotheek Kokorico.

Een volksjury van 47 inwoners maakte een eerste selectie uit 600 inzendingen. De 4 overgebleven namen waren Lievebeke, Lievegem, Lieveland en Midden-Meetjesland. Tussen 6 en 26 november brachten 4.110 mensen hun stem uit met als grote winnaar Lievegem dat 2.260 stemmen haalde, goed voor 55 procent van de stemmen.

De officiële onthulling vindt vrijdagavond plaats in discotheek Kokorico, vlakbij het punt waar de drie gemeentegrenzen samenkomen. De fusienaam ‘Lievegem’ zou er om 20 uur op een evenement onthuld worden, maar lekte vroegtijdig uit.

De gemeenteraden van de 3 gemeenten hadden op 28 september 2017 de fusie al principieel goedgekeurd. Op 21 december volgt de definitieve beslissing. Op 31 december wordt de onderzoeksfase naar het fusieproject afgerond. Daarna wordt het voorgelegd aan de Vlaamse regering, die een financiële beloning van 500 euro per inwoner voorziet.

Met het volledige project gaat een schuldafbouw van 13 miljoen euro gepaard. Een financiële meevaller waarmee het bestuur de beleidsplannen wil uitvoeren en een belastingverlaging zal doorvoeren. Vanaf 1 januari 2019 zullen Waarschoot, Zomergem en Lovendegem dan naar één gemeente toegroeien. Als de nieuwe fusiegemeente er komt, zal die 26.000 inwoners tellen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig