Nieuwe Europese regels mogelijk slecht nieuws voor de kebab
Foto: shutterstock

Het Europese Parlement stemt later deze maand over een voorstel van de Europese Commissie dat het gebruik van het additief fosfaat in vleesbereidingen wil toelaten. Verwacht wordt dat het parlement een veto zal uitspreken tegen dit voorstel, omdat onderzoek heeft aangetoond dat het additief gelinkt kan worden aan hartaandoeningen. Als dat ook effectief gebeurt, is dat slecht nieuws voor de döner kebab.

Het Europese Parlement stemt later deze maand over een voorstel van de Europese Commissie dat het gebruik van het additief fosfaat in vleesbereidingen wil toelaten. Verwacht wordt dat het parlement een veto zal uitspreken tegen dit voorstel, omdat onderzoek heeft aangetoond dat het additief gelinkt kan worden aan hartaandoeningen. Als dat ook effectief gebeurt, is dat heel slecht nieuws voor de döner kebab.

Fosfaat speelt nu al een belangrijke rol in de vleesindustrie, en zeker bij kebabvlees. Zonder het voedseladditief zou het vlees aan de spit veel sneller uitdrogen en uit elkaar vallen. Op dit moment bestaat er echter nog geen algemene richtlijn over het gebruik van het additief. Hoewel het nog niet algemeen toegelaten is, zijn er al zoveel uitzonderingen op de regelgeving, dat het in de praktijk al vaak gebruikt wordt.

Daarom deed de Europese Commissie nu een voorstel om het gebruik van fosfaat algemeen toe te laten. Het Europees Parlement zal daar tussen 11 en 14 december een stemming over houden. Als een absolute meerderheid het voorstel echter verwerpt, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de (kebab)vleesindustrie.

De kans dat het voorstel verworpen wordt, is groot. Het Europees Parlement wil het voorstel tegenhouden ‘uit gezondheidsoverwegingen’. Uit een onderzoek uit 2012 is namelijk gebleken dat de consumptie van fosfaat gelinkt kan worden aan aandoeningen aan het hart en de bloedsomloop. De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid komt tegen 2018 met eigen onderzoeksresultaten.

Als het voorstel verworpen wordt, dan dreigt het einde van de snack die ook in ons land erg populair is. Maar vooral in Duitsland kijken ze met argusogen uit naar de beslissing van het Europees Parlement. In Duitsland is de döner kebab dan ook nog veel populairder dan bij ons. Volgens de Duitse krant Bild is de industrie in Duitsland alleen al goed voor meer dan 110.000 jobs. Liefst 80 procent van de 500 ton kebabvlees die dagelijks geproduceerd wordt in de Europese Unie is afkomstig uit Duitsland.

‘Anderhalve liter cola’

Volgens Renate Sommer, gezondheidsexperte voor de Duitse christendemocraten in het Europees Parlement, maken de tegenstanders van fosfaat zich echter schuldig aan ‘paniekzaaierij’. ‘De Europese Autoriteit achtte de inname van 4.200 milligram fosfaat per dag veilig. Een döner kebab bevat amper 134 milligram. Door kebab te eten krijg je op een jaar evenveel fosfaat binnen als bij het drinken van anderhalve liter cola.’