Politie ontruimt kerstmarkt in Potsdam: 'Nog geen ontstekingsmechanisme gevonden'
Foto: afp

In het Duitse Potsdam is vrijdag een kerstmarkt ontruimd nadat een verdacht pakket werd aangetroffen. Het is nog steeds onduidelijk of het effectief explosieven bevatte.

Vanmiddag werd bij een apotheek in de buurt van de kerstmarkt een pakket geleverd met verdachte kabels. De apotheker verwittigde de politie. Daarop werd de kerstmarkt ontruimd en een veiligheidszone ingesteld.

De ontruimingsdienst kwam ter plaatse en maakte het verdacht pakket onschadelijk. Het pakket betrof een cylindervormig voorwerp met kabels, batterijen, een rotje en spijkers. Volgens de Brandenburgse minister van Binnenlandse Zaken Karl-Heinz Schröter zaten er honderden kleine spijkers in het pakket.

Politiek motief niet uitgesloten

De staatsveiligheid heeft het onderzoek overgenomen omdat een politiek motief niet uitgesloten is. Bovendien zijn er bij de staatsveiligheid specialisten inzake springstoffen en brandmaterialen, zei Torsten Herbst, de woordvoerder van het politiepresidium.

De politie zoekt nog steeds naar andere pakketten die mogelijk in de omgeving zijn geleverd. Het zoekgebied heeft een radius van 300 tot 400 meter. Tot nu toe is geen ander verdacht pakket gevonden.

De politie gaat ervan uit dat de kerstmarkt zaterdag kan heropenen.