Opnieuw minderjarige opgepakt na rellen Brussel
Foto: BART DEWAELE

Er is opnieuw een minderjarige opgepakt die betrokken was bij de rellen aan het Muntplein in Brussel op 15 november 2017. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Dilbeek, die al gekend was bij het parket en geïdentificeerd werd op camerabeelden.

Daarop is te zien hoe hij een verkeersbord en een dranghek in de richting van politiediensten gooit en de ruiten van een wagen, een winkel en een bibliotheek vernielt. In totaal zijn nu al zeven minderjarige relschoppers opgepakt.

Het parket heeft de tiener uit Dilbeek laten voorleiden bij de jeugdrechter en vraagt dat de jongeman zou geplaatst worden in een gesloten instelling, voor gewapende weerspannigheid in bende, vernieling in bende, beschadiging van een voertuig dat nog rijvaardig was en illegale wapendracht.

De rellen op het Muntplein ontstonden op woensdag 15 november naar aanleiding van het bezoek van de Franse socialemediaster Vargasss92. Die had een dag eerder opgeroepen om woensdagnamiddag aanwezig te zijn op het Muntplein, omdat hij een namiddag wilde doorbrengen met zijn fans.

De komst van de socialemediaster trok heel wat jongeren maar toen de politie tussenkwam omdat de volkstoeloop te groot was en de man zelf geen vergunning had, reageerden de fans boos en richtten ze zich tegen de politie. Bij de rellen die daarop volgden, werden agenten bekogeld, en winkels en auto’s raakten beschadigd.

Nog tijdens de rellen waren al vier minderjarigen gerechtelijk aangehouden. Voor twee van hen vroeg het parket de plaatsing in een gesloten instelling en de twee anderen werden na verhoor door het parket vrijgelaten maar riskeren wel nog vervolging. Nadien werden nog twee minderjarigen uit Brussel en Wolvertem opgepakt. Ook voor hen werd de plaatsing in een gesloten instelling gevraagd.

Nog twee andere minderjarigen werden al geïdentificeerd maar nog niet opgepakt.