Ex-adviseur Trump bekent leugens over Rusland tegen FBI
Foto: REUTERS

Trumps voormalige veiligheidsadviseur, Michael Flynn, is in beschuldiging gesteld omdat hij tegen de FBI gelogen heeft over contacten met Rusland. Flynn pleitte voor de rechtbank schuldig.

Flynn wordt ervan beschuldigd in januari valse verklaringen afgelegd te hebben tegenover de federale recherche FBI omtrent een ontmoeting met de toenmalige Russische ambassadeur Sergej Kislyak. Die ontmoeting heeft op 29 december 2016 plaatsgevonden, na de verkiezing van Trump maar voor diens eedaflegging.

De FBI startte in januari 2017 een onderzoek naar de gesprekken tussen Trumps veiligheidsadviseur Flynn en Russische functionarissen. Flynn werd door de FBI verhoord over die gesprekken. 

De Washington Post schreef enkele weken later, op basis van negen bronnen, dat Flynn in zijn telefoongesprekken met de Russische ambassadeur Kislyak wel degelijk zou gesproken hebben over de Amerikaanse sancties. Dat stond haaks op eerdere beweringen van zowel Flynn als het Witte Huis.

Flynn, een gepensioneerde generaal, stapte op 13 februari na 25 dagen op als nationale veiligheidsadviseur nadat hij vicepresident Mike Pence en de toenmalige stafchef Reince Priebus had misleid in verband met gesprekken met Kislyak.

Flynn pleit schuldig

De voomalige veiligheidsadviseur verscheen vandaag/vrijdag voor een federale rechter in Washington en pleitte schuldig.

Flynn is de eerste (ex-)functionaris van de regering-Trump en de vierde persoon uit de campagne-Trump die door speciaal aanklager Robert Mueller in staat van beschuldiging is gesteld in het kader van zijn onderzoek naar mogelijke 'collusie' tussen Moskou en leden van het campagneteam van Trump, alsmede mogelijke belemmering van de rechtsgang en financiële misdrijven.

Vorige week zijn Trumps vroegere campagnedirecteur Paul Manafort en zijn adjunct Rick Gates in staat van beschuldiging gesteld voor samenzwering, witwassen van geld en schenden van de regels inzake lobbyen. Beiden pleiten onschuldig. De vroegere campagneadviseur voor buitenlands beleid George Papadopoulos pleitte schuldig voor een valse verklaring aan de FBI over contacten met functionarissen die banden met Rusland hadden.

Wall Street

Wall Street gaat vrijdag stevig in het rood, na de aankondiging dat Flynn in staat van beschuldiging gesteld is. De Dow Jones verliest 1,35 procent, de Nasdaq 1,92 procent en de S&P 500 1,51 procent. De indexen zetten hun daling in meteen na de eerste berichten over de inbeschuldigingstelling van Flynn.