Paus noemt Rohingya toch bij naam in Bangladesh
Foto: AP

Na kritiek op zijn omzichtige omgang met het conflict rond de Rohingya heeft paus Franciscus deze moslimvluchtelingen dan toch bij naam genoemd.

Na een ontmoeting in Bangladesh met leden van de vervolgde minderheid uit Myanmar zei hij vrijdag: ‘De aanwezigheid van God heet vandaag ook Rohingya’.

Bovendien zei de paus hen hulp toe. ‘We zullen er verder werk van maken om jullie te helpen, zodat uw recht erkenning krijgt. We zullen onze harten niet sluiten, we zullen niet wegkijken.’

Vanuit Myanmar zijn honderdduizenden Rohingya naar Bangladesh gevlucht. De paus had kritiek gekregen omdat hij het woord ‘Rohingya’ bij een bezoek aan Myanmar niet in de mond had genomen.

In Myanmar ligt de term erg gevoelig; ‘Rohingya’ is een door Myanmarese moslims zelf opgeëiste naam en het land erkent de Rohingya niet als burgers of als leden van een etnische groep.

Eerder koos de paus duidelijk partij voor de vervolgde moslims, maar de kardinaal van Myanmar waarschuwde hem openlijk om het woord niet uit te spreken omdat dat acties tegen moslims zou kunnen uitlokken.