Een nieuwe dag, opnieuw drie Russische wintersporters levenslang geschorst
Olga Zaytseva Foto: BELGAIMAGE

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft opnieuw drie Russische wintersporters een levenslange olympische ban opgelegd wegens dopinggebruik. Het betreft skilopers Yulia Chekaleva en Anastasia Dotsenko en biatlete Olga Zaytseva. Dat maakte het IOC vrijdag bekend.

Het trio wordt gestraft wegens het overtreden van de dopingregels tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. “Hun uitslagen worden geschrapt en ze zijn niet langer welkom op toekomstige edities van de Spelen”, klinkt het. Zaytseva verliest haar zilveren medaille van de 4x6 km aflossing.

Welke inbreuken het trio precies heeft begaan, wordt ‘op het gepaste moment’ meegedeeld.

De drie zijn de jongste slachtoffers van de zogenaamde Oswaldcommissie. Onder het voorzitterschap van IOC-lid Denis Oswald onderzoekt een disciplinaire commissie van het IOC mogelijke dopinginbreuken door Russische atleten. Daarvoor zijn alle stalen die Russische sporters afleverden op de Winterspelen van Sotsji opnieuw geanalyseerd.

Volgende week beslist het IOC of Rusland atleten mag afvaardigen naar de Winterspelen van februari 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

# Belga context ## Related picture(s) [OS 2014 - SKI-NORDIC-CROSS-COUNTRY-TOUR DE...]

## Related link(s) [OS 2014 - link naar bericht op website IOC]

View full context on [BelgaBox]

(belga)