Crevits stelt langverwachte hervorming secundair onderwijs dan toch jaar uit
(themabeeld) Foto: shutterstock

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits geeft gehoor aan de onderwijskoepels en stelt de onderwijshervorming een jaar uit. ‘Het onderwijsveld krijgt een schakeljaar om de grootste onderwijshervorming in bijna 30 jaar tijd voor te bereiden.’

De start van de hervorming van het secundair onderwijs is niet voor 1 september 2018, maar voor 1 september 2019. Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) raakte het aanvankelijk niet eens over de richtdatum voor de hervorming van het secundair onderwijs. Crevits was fan van 2018 (al was het 'geen fetisj'), maar het katholiek onderwijs, de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) en het gemeenschapsonderwijs (GO!) hadden voor uitstel gepleit.

‘Er is een cruciale horde genomen in de modernisering van het secundair onderwijs', aldus Crevits. Na een lange voorbereiding en intense onderhandelingen met alle betrokkenen heeft de Vlaamse regering haar goedkeuring gegeven aan het ontwerpdecreet en uitvoeringsbesluit voor het secundair onderwijs.

‘Om een kwalitatieve opstart te garanderen heeft de Vlaamse regering vandaag beslist dat het schooljaar 2018-2019 een schakeljaar wordt voor de scholen om de modernisering voor te bereiden. Op 1 september 2019 gaat de modernisering dan definitief van start', verduidelijkt de minister.

'Vanaf vandaag kunnen scholen en onderwijsverstrekkers dan ook volop aan de slag om de kansen van de modernisering te grijpen en hun leerlingen het best mogelijke onderwijs te garanderen op maat van hun talenten, interesses en mogelijkheden. De onderwijsverstrekkers engageren zich dit mogelijk te maken.’

Nieuwe leerplannen

Het katholiek onderwijs had eerder al laten weten zich te willen engageren om tegen begin schooljaar 2018-2019 die nieuwe leerplannen te ontwikkelen en die tijdens dat schooljaar toepassen. ‘Zo krijgen alle scholen voldoende tijd om zich grondig voor te bereiden met het oog op een gezamenlijke start in 2019’, luidde het.

‘De leerplannen wil katholiek onderwijs Vlaanderen in de komende twee jaar samen met haar scholen en leraren ontwikkelen, in de praktijk brengen en aftoetsen. Want ook nu blijven wij streven naar kwaliteit’, besluit Lieven Boeve, directeur-generaal katholiek onderwijs Vlaanderen.

Duaal leren

Het was ook al langer duidelijk dat de hervorming van het secundair onderwijs aan de invoering van de nieuwe eindtermen én aan het duaal leren zou worden gekoppeld. Ook die twee vernieuwingen komen er dus pas in 2019. Met het duaal leren kunnen jongeren vanaf 15 jaar hun kennis op de werkvloer opdoen. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs.

Momenteel wordt het systeem uitgetest in 21 studierichtingen, waaraan 480 leerlingen deelnemen. Volgend schooljaar wordt dat uitgebreid naar 55 studierichtingen. Vanaf 1 september 2019 komt er een volwaardige uitrol, in het technisch, beroeps- en buitengewoon onderwijs. Op een latere datum zal het ook in het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs worden ingevoerd.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in