‘Zwarte weduwe van de jihad’ geen Belgische meer
Foto: rr
Malika El Aroud (58), de beruchte ‘zwarte weduwe van de jihad’, heeft voortaan alleen nog de Marokkaanse nationaliteit.

De procedure om de nationaliteit van Malika El Aroud af te nemen, sleept al aan sinds 2014. Het duurde zo lang, onder meer omdat haar advocaat een procedure bij het Grondwettelijk Hof was begonnen. Begin deze maand kwam de zaak  eindelijk voor het Brusselse hof van beroep. De advocaat-generaal, Andre Vandoren, pleitte daar dat El Aroud de nationaliteit niet meer verdiende ‘omdat ze in ons land al jaren onafgebroken het jihadisme propageert’. El Aroud zelf en haar advocaat voerden aan dat ze zich sinds haar vrijlating in december vorig jaar perfect aan de Belgische wetten had gehouden. Maar de rechtbank in Brussel besliste toch om de  nationaliteit van de Al-Qaeda-jihadiste af te nemen.  

El Aroud is een icoon van de moslim-extremisten in ons land. Zij verloor de voorbije jaren twee echtgenoten in de jihad. Haar eerste man, Abdessatar Dahmane, overleed in 2000 in Afghanistan bij een zelfmoordaanslag. 

Osama bin Laden 

Het koppel huwde in 2000 in Sint-Jans-Molenbeek in het Centre Islamique Belge (CIB) van de radicale sjeik Bassam. Daarna vertrokken de twee naar Afghanistan om er te leven onder het regime van de Taliban. Dahmane, die zich voordeed als journalist, vermoordde in opdracht van Osama bin Laden op 9 september 2001 de Afghaanse oppositieleider Ahmed Shan Massoud. Twee dagen later pleegde Al-Qaeda de aanslagen in New York.  Toen de Amerikanen als vergelding daarvoor Afghanistan bombardeerden, vluchtte El Aroud terug naar ons land. Hier verkondigde ze openlijk dat ze heel trots was op wat haar man had gedaan.  

Een paar jaar later hertrouwde ze met de Tunesiër Moez Garsalloui, met wie ze in Zwitserland ging wonen. Het koppel was er vooral actief op extremistische websites, waar  aanslagen werden opgeëist en  filmpjes van onthoofdingen gepost.  De twee werden er veroordeeld wegens het verspreiden van haatpropaganda. 

Na hun straf kwamen de twee terug naar België. Maar ook hier bleven ze actief bij Al-Qaeda. El Aroud en Garsalloui werden in 2010 door een Brusselse rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel omdat ze jonge Brusselse moslims hadden geronseld voor de strijd in Afghanistan.  Malika is sinds vorig jaar weer vrij nadat ze haar straf tot de laatste dag had uitgezeten.  Garsalloui zat nooit een dag in de cel. Hij vluchtte nog voor zijn veroordeling naar het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan, en werd er volgens de inlichtingendiensten één van de belangrijkste Al-Qaedaleiders. In de herfst van 2012 kwam Garsalloui om bij een Amerikaanse luchtaanval. Zijn dood werd nooit bevestigd, maar de inlichtingendiensten gaan ervan uit dat hij echt dood is.   

Sinds haar vrijlating vorig jaar woont Malika El Aroud ‘ergens’ in Vlaanderen en volgt ze naar eigen zeggen cursussen Nederlands.  Ook dat kon de rechtbank niet vermurwen. Dat ze niet  meer de Belgische nationaliteit heeft, betekent dat Malika nu makkelijker het land kan worden uitgezet. Of dat ook echt zal gebeuren, is nog niet duidelijk. 

Nieuwe wet

Op dezelfde zitting  nam de rechtbank ook nog de nationaliteit van de Tunesische Belg Bilal Soughir (44) af. Hij werd in 2008 veroordeeld tot tien jaar cel  nadat hij een aantal strijders had geronseld voor de jihad in Irak. Eén van die strijders was de Belgische bekeerlinge Muriel Degauque. Zij kwam in 2005 in Irak om bij een mislukte zelfmoordaanslag op een Amerikaans legerkonvooi.
De nationaliteit van terreurverdachten afnemen, blijft tot op vandaag een uitzonderlijke procedure. Eerder verloren ook de Al-Qaeda-jihadi’s Tarek Maaroufi, Amor Sliti, Mohammed El Haddouti en Mohamed Reha de Belgische nationaliteit. De procedure tegen Fouad Belkacem loopt nog. 

Sinds kort is er een nieuwe wet van kracht waardoor geen aparte procedure meer nodig is om de nationaliteit in te trekken. Nu kan een rechter op het proces zelf de nationaliteit intrekken van iemand die tot meer dan vijf jaar veroordeeld wordt wegens terreur. Het Openbaar Ministerie moet daar wel om vragen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig