IJsland krijgt jonge groenlinkse regeringsleidster
Foto: EPA-EFE

IJsland heeft een maand na de verkiezingen een nieuwe regering. De groenlinkse Katrin Jakobsdottir wordt de nieuwe premier.

Katrin Jakobsdottir (41) van de van de Groenlinkse Beweging heeft met de conservatieve Onafhankelijkheidspartij en de liberale Progressieve Partij een regering gevormd. De drie partijen hebben donderdagvoormiddag hun regeerakkoord ondertekend.

Bij de verkiezingen eind oktober kwamen de conservatieven met 25,2 procent als sterkste partij uit de bus. Ze vonden echter geen partners voor een regering onder conservatieve leiding. Links-Groen belandde met 16,9 procent op de tweede plaats.

De Groenlinkse Beweging levert de premier, maar krijgt in ruil slechts twee ministerposten. De liberalen mogen drie ministers leveren, de conservatieven vijf waaronder Financiën en Toerisme.

Jakobsdottir kondigde aan dat de regering zal investeren in onderwijs, de gezondheidszorg en de verkeersinfrastructuur. Volgens de IJslandse radio RUV houdt het regeringsakkoord ook in dat IJsland buiten de Europese Unie wil blijven.

Verkiezingen

Het was al de tweede keer in één jaar tijd dat de IJslanders moesten stemmen. De regering van Benediktsson viel onverwachts in september, toen bleek dat zijn vader eerherstel had gevraagd voor een veroordeelde kindermisbruiker. De familie van Benediktsson is een van de rijkste en meest invloedrijke op het eiland. De premier had de actie van zijn vader ook geheim gehouden, ondanks aandringen van media en parlement.

In april 2016 brachten de onthullingen uit de Panama Papers al de vorige premier, Sigmundur Gunnlaugsson, ten val.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig