Oscar and the Wolf en Soulwax topfavorieten voor de MIA’s
Max Colombie (Oscar and the Wolf) maakt kans op zes MIA’s. Foto: Geert Van de Velde

Soulwax en Oscar and the wolf zijn de grootste kanshebbers bij de Music Industry Awards. De Gentse dj-broers kapen vijf nominaties weg, de electropop-act van Max Colombie zes. Metalband Amenra verrast met drie nominaties.

De grootste slokoppen van de MIA-nominaties hoeven niet te verbazen. Oscar and the wolf en Soulwaxt ekenden voor twee van de felst gehypete albums van het jaar. Daarvoor werden ze beloond met respectievelijk zes en vijf nominaties. Dat maakten de VRT en Kunstenpunt vandaag bekend.

Max Colombie en de broers Dewaele kunnen mekaar wel nog de kaas van het brood eten in twee categorieën: beiden strijden om de prijs voor ‘Album’ (met Bart Peeters en Coely) en ‘Live act’ (met Millionaire en Stuff).

Hiphop krijgt een eigen categorie

In het kielzog van Soulwax en Oscar and the wolf valt vooral de naam van Coely op. Zij is voor de derde keer genomineerd in de categorie ‘Solo vrouw’ – vorig jaar greep ze nog naast het beeldje. Dit jaar maakt ze ook nog kans in drie andere categorieën: haar debuut Different waters is genomineerd voor ‘Album’ en ‘Artwork’, en de rapster mag de vingers ook kruisen in de gloednieuwe categorie ‘Urban’.

Die werd toegevoegd aan de nominaties nadat er vorig jaar kritiek kwam dat hiphop eerder stiefmoederlijk behandeld werd bij de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen. Brihang, Romeo Elvis en Zwangere Guy zijn de andere kanshebbers in de categorie.

Wie schreef de ‘Hit van het jaar’?

Bij vorige edities kon een artiest lang teren op een hitalbum. Nu moet Bazart, de grote slokop van vorig jaar, het stellen met drie nominaties (‘Groep’, ‘Nederlandstalig’ en ‘Pop’). Ondanks zeven festivalpassages, twee Lotto Arena’s en een Sportpaleis maakt de band dus geen kans op beste ‘Live Act’.

Liefst dertien artiesten wurmen zich daarentegen voor het eerst op de nominatielijst van de MIA’s, met naast onder andere Romeo Elvis en Brihang ook hitzanger Tamino. De opvallendste nieuwkomer is echter metalband Amenra: hun zesde album Mass VI levert hen nominaties op voor ‘Groep’, ‘Artwork’ en ‘Alternative’.

De strijd om de ‘Hit van het jaar’ lijkt dan weer een stuk populairder te gaan worden. Daar nemen Milo Meskens (‘New beginning’), Regi (‘Where did you go’), Van Echelpoel (‘Zietemduun’) het op tegen ‘City lights’, de Eurosonghit van Blanche.

De nominaties werden uitgedeeld door de Vlaamse muziek- en showbizzjournalisten. Nu is het aan het publiek en de muzieksector om hun favorieten te kiezen. Dat kan van vrijdag 1 december tot en met zondag 10 december via een.be/mias. Daar ziet u ook een volledig nominatie-overzicht. De prijzen zelf worden uitgereikt op dinsdag 30 januari in Paleis 12. Die show wordt live uitgezonden op Eén.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig