VRT zendt islamitische erediensten uit: 'Niet de taak van de overheid'
Foto: BELGA

De VRT zal voortaan ook twee keer per jaar islamitische erediensten uitzenden. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten reageert niet enthousiast.

Elke zondagvoormiddag zenden Radio 1 en Eén een misviering uit. Dat zijn meestal katholieke vieringen, maar het kunnen ook orthodoxe, protestantse of joodse vieringen zijn. Vanaf 10 december volgen ook islamitische erediensten. Dat zullen er twee per jaar zijn.

De VRT ziet het uitzenden van erediensten als een service voor mensen die niet naar de vieringen kunnen gaan. En zo kunnen mensen elkaars geloof ook beter begrijpen, klinkt het. Dat hoort bij de opdrachten van de openbare omroep.

Taak

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is het daar niet mee eens. 'Met alle respect voor de vrijheid van religie', zegt ze op Twitter. 'Erediensten uitzenden is niet de taak van de overheid.' Voor alle duidelijkheid: het gaat om alle erediensten. De Open VLD pleit er al langer voor om erediensten niet meer uit te zenden op de VRT.

Ook moraalfilosoof Patrick Loobuyck stelt zich vragen. Dat islamitische erediensten nu ook worden uitgezonden, vindt hij een terechte gelijkschakelijking. Maar hij hoopt op een debat over het uitzenden van erediensten op de openbare omroep. 'De fundamentele vraag is of een openbare omroep de boodschap van een religie moet verkondigen', zegt hij op Radio 1. Wat hem betreft is het antwoord nee. Voor hem mag een openbare omroep burgers enkel informeren over godsdienst. 

De Unie van Vrijzinnige Verenigingen pleit in een reactie op het nieuws voor 'gelijkberechtiging', en dus ook een 'zichtbare, expliciet benoemde vrijzinnig humanistische aanwezigheid op radio en televisie'.Genk

Genk

De islamitische erediensten worden tijdens de week opgenomen en uitgezonden op zondag. Als er een katholieke eredienst staat gepland, dan wordt de islamitische dienst daarvoor uitgezonden. De eerste uitzending zal opgenomen worden in de Hasaan Ebno Tabit Moskee in Genk.