Zo zal de WK-loting vanavond verlopen
De Russische president Poetin warmt zich ook al op voor de loting in het Kremlin. Foto: AFP

De Rode Duivels weten vanavond in welke groep ze zullen zitten op het WK. Die loting vindt plaats om 16 uur in het Kremlin in Moskou en verloopt als volgt.

De 32 gekwalificeerde landen werden onverdeeld in vier potten op basis van hun plaats op de Fifa-wereldranglijst van oktober 2017. België kwam zo als nummer vijf van de wereld in pot 1 terecht samen met gastland Rusland, titelverdediger Duitsland, Brazilië, Portugal, vicewereldkampioen Argentinië, Polen en Frankrijk.

Het is de eerste keer dat de Fifa-ranking gebruikt wordt om alle deelnemende landen te verdelen over de verschillende potten. Vier jaar geleden bij de loting voor het WK in Brazilië kwamen de reekshoofden wel op basis van de ranking in de eerste pot terecht, de overige potten werden ingedeeld op basis van geografische criteria.

Twee grote namen

Het Engelse voetbalicoon Gary Lineker en de Russische sportjournaliste Maria Komandnaya moeten voor de ogen van de wereld de loting in goede banen leiden. Uiteindelijk moeten er acht groepen van vier landen gevormd worden door de potten één tot en met vier volledig te ledigen, met als enige uitzondering Rusland, dat als organisator in groep A zit.

Eerst worden dus de verschillende reekshoofden in een groep ingedeeld, vervolgens de landen uit de overige drie potten. De groepen A tot en met H worden zo op volgorde gevuld. Landen uit dezelfde confederatie kunnen niet bij elkaar in een groep worden geloot, met uitzondering van Europa, dat maximaal twee landen in een groep mag hebben.

Groepen mogen overgeslagen worden als een indeling tegen het eerste principe van geografische spreiding ingaat. De reekshoofden worden ook automatisch groepshoofden, voor de posities twee tot en met vier volgt er nog een aparte trekking in de betreffende poule.