Bij het ongeval met twee vrachtwagens op de E17 zijn donderdagavond twee doden en één zwaargewonde gevallen, zo meldt de Oost-Vlaamse wegpolitie. Het dodelijke ongeval kwam er na een hele dag van verkeersellende. Op het hoogtepunt stond er ruim 450 kilometer file op de Belgische wegen, waarvan meer dan 290 in Vlaanderen. Daarmee was de avondspits de drukste van het jaar.

De laatste informatie over de file vindt u op de website van het Verkeerscentrum

Koning Winter is in het land en stuurt het verkeer al sinds donderdagnamiddag in de war. De aanhoudende regen en smeltende sneeuw hebben op de snelwegen rond Antwerpen, Brussel en Gent tot liefst 293 kilometer file geleid.

Rond 18.30 uur gebeurde in de file een zwaar ongeval op de E17 richting Gent, ter hoogte van Sint-Niklaas-West. Een Poolse vrachtwagenchauffeur reed in op een file die was ontstaan na een ongevalletje in Lokeren en knalde tegen een bestelwagen. De impact was zo zwaar dat de bestelwagen geplet werd tussen twee vrachtwagens. De bestuurder van de Poolse vrachtwagen en van de bestelwagen kwamen om het leven. Nog iemand anders raakte zwaargewond.

De afhandeling van het ongeval sleepte lange tijd aan. De drie centrale rijstroken van de E17 waren versperd, maar het verkeer kon nog passeren via de twee laterale rijstroken ter hoogte van Sint-Niklaas.

Zwaarste avondspits van het jaar

Kort voor 18 uur piekte de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum op een stevige 290 kilometer file. Het vorige record dateert van 24 mei, de vooravond van Hemelvaart, met toen ’s avonds 250 km file. 'Die toestand is volledig toe te schrijven aan de weersomstandigheden, met regen en smeltende sneeuw in grote delen van Vlaanderen. In en rond de grote steden Antwerpen, Brussel en ook Gent stonden lange files', aldus Bruyninckx. 'Door de sneeuwval viel de R4 volledig stil.'

'We hadden een drukke ochtendspits en ook overdag stonden er dubbel zo veel files op de snelwegen, met rond de middag 60 kilometer file. Dat is uitzonderlijk veel.'

De lange files zijn te verklaren door het lastige winterweer. 'Het is erg moeilijk en lastig om te rijden. Het is donker en door de sneeuw of de regen is er ook slechte zichtbaarheid', aldus Bruyninckx.

Het Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer vragen aan bestuurders om hun rijstijl aan te passen. De belangrijkste tips: vertraag, hou voldoende afstand en probeer een constante snelheid aan te houden.

Code geel

Er is niet meteen beterschap op komst. Voor Vlaams-Brabant, Brussel en Wallonië geldt tot 1 uur vannacht code oranje: uitgebreide gladheid die het verkeer zeer gevaarlijk maakt. Voor de andere provincies geldt code geel. Vanaf 1 uur tot vrijdagochtend 10 uur geldt code geel voor het hele land.

Donderdagnacht vallen er nog sneeuwbuien over een groot deel van het land. Na middernacht neemt de buienactiviteit geleidelijk af, maar er is kans op aanvriezende mistbanken en rijm- en ijsplekken.