Premier Michel lobbyt voor zitje in Veiligheidsraad
Charles Michel op de EU-Afrikatop. Foto: Belga

Charles Michel profiteert van zijn uitstekende relaties met Afrikaanse leiders om op de EU-Afrikatop in Ivoorkust te lobbyen voor een Belgisch zitje in de VN-Veiligheidsraad.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is het belangrijkste internationale diplomatieke orgaan ter wereld. De vijftien plaatsjes in de Raad zijn dan ook duur. Komende lente benoemen de 193 leden twee nieuwe landen voor de periode 2019-2020. De kandidaten: Duitsland, Israël en België.

De EU-Afrikatop in Ivoorkust is een van de belangrijkste afspraken die nog resten om zieltjes te winnen voor de Belgische kandidatuur. Charles Michel, die uitstekende contacten heeft met vele Afrikaanse leiders dankzij zijn verleden als minister voor Ontwikkelingssamenwerking, rekent op een deel van de meer dan vijftig stemmen van Afrika.

De strijd gaat hard. Economische grootmacht Duitsland, een belangrijke VN-donor, heeft zo goed als gewonnen spel. Israël, dat nog nooit een zetel in de Veiligheidsraad veroverde, werkt dan weer al meer dan tien jaar toe naar de post.

Om stemmen te veroveren zet onze regering in op ‘slimme diplomatie’, steunend op de Belgische traditie van internationale compromismaker. Naast Michel is ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) al jaren bezig de Belgische kandidatuur te promoten.

De top in Ivoorkust is voor premier Michel ook de laatste kans om bij zijn Europese collega’s de kandidatuur van politiebaas Cathérine De Bolle voor topvrouw van Europol, de Europese politiekoepel, te bepleiten. Begin volgende maand kiezen de Europese landen tussen haar en de Tsjech Oldrich Martinu.