Al zeker twee kandidaten om Jeroen Dijsselbloem op te volgen
Jeroen Dijsselbloem Foto: AFP

Minstens twee ministers van Financiën uit de eurolanden hebben zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de eurogroep. Maandag vindt de verkiezing plaats van de opvolger van de Nederlander Jeroen Dijsselbloem.

De Portugees Mario Centeno en de Letse Dana Reizniece-Ozola hebben zich al zeker kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de eurogroep. De kandidaat die de steun krijgt van tien van de negentien ministers van Financiën uit de eurozone, mag de komende 2,5 jaar hun maandelijkse vergaderingen leiden.

In een korte mededeling kondigt de Portugese socialistische regering aan haar minister, Mario Centeno, als kandidaat naar voren te schuiven. Volgens Europese bronnen is ook de 36-jarige Letse Reizniece-Ozola kandidaat. Zij maakt deel uit van een kleine centrumrechtse partij.

Andere ministers hebben de voorbije weken eveneens hun interesse laten blijken, zoals de Luxemburgse liberaal Pierre Gramegna en de Slovaakse sociaaldemocraat Peter Kazimir.

Politieke kleur

Centeno werkte vroeger voor de Portugese centrale bank en is sinds 2015 minister. Zijn politieke kleur speelt in zijn voordeel. De socialisten hebben een claim gelegd op de post om een evenwicht te garanderen tussen links en rechts aan het hoofd van de belangrijkste Europese instellingen.

Al zeker twee kandidaten om Jeroen Dijsselbloem op te volgen
Centeno Foto: AP

De eurogroep coördineert vooral het nationale economische beleid binnen de landen die de euro hanteren. De chef van de eurogroep heeft een belangrijke stem in Brussel, naast de voorzitters van de drie grote EU-instellingen - Jean-Claude Juncker voor de Europese Commissie, Donald Tusk voor de Raad en Antonio Tajani voor het Parlement - en de topvrouw van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini.

De voorbije weken doken verschillende namen op om Dijsselbloem op te volgen. De Nederlander moet na twee mandaten plaats ruimen omdat hij in eigen land geen minister van Financiën meer is na de slechte verkiezingsuitslag van zijn partij, de PvdA. Volgens het persagentschap Reuters werd de Belgische minister Johan Van Overtveldt gepolst om zich kandidaat te stellen, maar volgens De Tijd heeft hij intussen aangegeven daarvan af te zien.

Al zeker twee kandidaten om Jeroen Dijsselbloem op te volgen
Foto: REUTERS