Boegbeeld Ice Bucket Challenge overleden
Anthony Senerchia en zijn gezin Foto: The Anthony Senerchia Jr. ALS Charitable Foundation

‘Het is met grote droefheid dat we het heengaan melden van Anthony Senerchia Jr.. Hij stierf op 25 november 2017.’ Dat laat de stichting die hij heeft opgericht weten. De man was de inspiratie voor de Ice Bucket Challenge. Senerchia werd 46.

Senerchia Jr. kreeg zijn diagnose in 2003. In 2014 was hij de inspiratie achter de crowdfunding voor ALS via de ‘Ice Bucket Challenge,’ een actie die wereldwijd viraal ging. Bij deze uitdaging moesten mensen een emmer ijskoud water over hun hoofd kieperen. Deden ze dat niet, dan moesten ze geld storten voor de bestrijding van ALS. Het doel was zo veel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek.

De campagne bracht meer dan 100 miljoen dollar op in dertig dagen. ALS is een spierziekte waaraan in ons land jaarlijks meer dan 200 mensen sterven. In 2016 werden twee nieuwe genen ontdekt die het risico op ALS kunnen vergroten. Deze wetenschappelijke doorbraak was volgens de ALS Liga zonder donaties van de Ice Bucket Challenge niet mogelijk geweest.

'Hij was een vechter'

In het overlijdensbericht zei de familie dat Senerchia Jr. onvermoeibaar werkte om ALS meer onder de aandacht te krijgen. ‘Hij was een vechter, hij maakte ons leven beter’, schreven zijn nabestaanden.

Een familielid van Senerchia, de golfer Chris Kennedy, werd genomineerd voor de ‘Ice Bucket Challenge’, nog voor die gelinkt was aan ALS. Hij besloot de uitdaging aan te gaan, maar zou er geld mee inzamelen voor de bestrijding van de ziekte, en zette de weddenschap zo verder. Het idee verspreidde zich wereldwijd.

 

‘Wat begon als een klein idee om Anthony een hart onder de riem te steken, werd een wereldwijd fenomeen’, zei Kennedy aan Time. ‘Het werd groter dan we ooit konden dromen.’

Veel beroemdheden, onder wie Chris Pratt, Oprah en LeBron James, deden mee aan de wedstrijd. 

 

 

I challenge #StevenSpielberg, #HelenMirren and @DayalManish. In the name of ALS...

Een bericht gedeeld door Oprah (@oprah) op