‘Belgen betaalden mogelijk te veel voor bier’
Foto: Photo News

AB InBev heeft zijn dominante positie op de Belgische biermarkt misbruikt om de invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. Dat staat in een voorlopig oordeel van eurocommissaris Margrethe Vestager. De Leuvense bierreus krijgt wel nog de kans om zich tegen die bezwaren te verdedigen.

De Europese Commissie opende in juni vorig jaar een onderzoek naar de activiteiten van AB InBev op de Belgische markt, nadat het Europees Parlement zich eerder ook al kritisch had uitgelaten over de bierreus.

‘Bewuste strategie’

Volgens eurocommissaris voor Mededinging Vestager beperkt AB InBev al sinds 2009 de concurrentie, door goedkopere invoer van Jupiler en Leffe uit Nederland en Frankrijk naar ons land te belemmeren. ‘Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren’, zegt de Deense eurocommissaris. Volgens haar gaat het om een ‘bewuste strategie’ om te beletten dat supermarkten en groothandelaren Leffe en Jupiler inkopen in Nederland en Frankrijk en ze vervolgens invoeren in ons land.

Concreet zou AB InBev bijvoorbeeld de blikjes in Nederland hebben aangepast: de Franstalige tekst werd ervan gehaald. In Frankrijk werd de Nederlandstalige tekst dan weer verwijderd, om te vermijden dat ze verkocht kunnen worden in respectievelijk Wallonië en Vlaanderen.

Het onderzoek van de Europese Commissie is nog niet afgerond: het gaat om een eerste voorlopig oordeel, en de brouwer krijgt de kans om zich te verdedigen.

Het is niet de eerste keer dan de Leuvense bierbrouwer in het vizier van de Commissie komt. In 2007 kwam hij al eens in opspraak omdat hij verboden prijsafspraken had gemaakt met de concurrenten van Heineken, Grolsch en Bavaria. Die drie brouwers kregen miljoenenboetes, maar AB InBev ontsprong de dans door het kartel te verklikken.