Nieuw streetartmuseum op komst in Antwerpen
Met het T.A.G.S. museum (The Antwerp Graffiti and Streetart museum) wordt een oude fabrieksloods in de Antwerpse Damwijk nieuw leven ingeblazen. Het museum komt er binnen Meatpack, een nieuwe creatieve evenementenruimte van de mensen achter Plein Publiek en foodmarkt Mercado.

Streetart in Antwerpen is al jarenlang aan een opmars bezig in en rond de stad. Liefhebbers krijgen er nu een gigantische plek bij om streetart te bekijken in de Samberstraat. Het was graffitikenner en jeugdwerker Arno Arnouts die aan de slag ging om zijn favoriete streetartartiesten te verzamelen om een werk te maken op de gigantische muren van de leegstaande loods.

‘De loods bestaat uit vier grote ruimtes, twee daarvan werden onder handen genomen door veertig artiesten’, zegt Arnouts. ‘Die artiesten vond ik in Antwerpen, maar ook ruimer in Vlaanderen en Nederland. Ook twee Cambodjaanse artiesten kregen een plek op de muur. Zij waren toevallig op bezoek bij ons. Er zijn beginnende jonge artiesten bij en mensen die al jaren bezig zijn met graffiti en waar ik al twintig jaar mee samenwerk.'

Arnouts is al twintig jaar bezig met streetart. ‘Ik ken de verschillende stijlen en vormen. Ik vond het belangrijk dat alle stijlen naast elkaar aan bod komen in het museum. Zo vinden bezoekers er traditionele graffitiletters, muurschilderingen en kalligrafie. Bij elke schildering hangt een plaatje met informatie over de artiest, de crew waarvan hij deel uitmaakt en de afkomst van de artiest. Zo kunnen geïnteresseerden hun favoriete artiesten opzoeken op sociale media, waar ze vaak heel actief zijn.’ 

Meatpack en het streetartmuseum openen op zaterdag 9 december. In de loods van vijfduizend vierkante meter krijgen onder meer kunst, mode, eten, muziek en nightlife een plaats. Zo huist onder meer Observatorium ook binnen Meatpack: dat wordt een ruimte waar meer dan honderd artiesten wekelijks events kunnen organiseren zoals optredens, lezingen of boekvoorstellingen.