Jef Vermassen heeft opnieuw anonieme brief
Bij de overval op de Delhaize-winkel in Overijse vielen vijf doden. Foto: Belga, BDW

Advocaat Jef Vermassen heeft een nieuwe 'waardevolle' anonieme brief ontvangen in de zaak van de Bende van Nijvel. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Jef Vermassen (70) nam gisteren deel aan een debat in het Brusselse Justitiepaleis. Tijdens het debat citeerde Vermassen uit één van de brieven en tips over het Bende-dossier die de voorbije weken binnenliepen. De opsteller, een ex-rijkswachter, was die avond van de 27ste september 1985 aan de slag in zijn post in Oudergem, tussen Overijse en Eigenbrakel.

Op de briefing vernamen hij en zijn collega’s dat er een overval gebeurd was op de Delhaize van Eigenbrakel. Ze waren van de snelwegpolitie en hadden een snelle Porsche tot hun beschikking, plus een BMW en motoren. Snel genoeg om het tegen de Golf GTI op te nemen.

'Maar we mochten er niet achter gaan', getuigt de ex-rijkswachter in de brief. 'We moesten ons aan onze taak houden: alcoholcontroles uitvoeren in de onmiddellijke buurt.'

Jef Vermassen heeft opnieuw anonieme brief
Advocaat Jef Vermassen. Foto: BART DEWAELE

Alcoholcontroles

Later kwam het nieuws dat de Bende nu ook in Overijse was opgedoken. Het moet zowat onder de neus van de betrokken rijkswachters gebeurd zijn, want Oudergem ligt pal op die route. 'Maar opnieuw mochten we niet handelen. We mochten er met onze Porsche niet achteraan. Het werd ons verboden door onze oversten. We moesten doorgaan met onze alcoholcontroles. En ons alleen daarmee bezighouden', staat in de brief.

Acht doden

In de loop van die bewuste avond raakte meer nieuws bekend over de dubbele overval. In Eigenbrakel stierven drie mensen door de kogels van de Bende en in Overijse vijf. De ex-rijkswachter en zijn collega waren zo ontdaan en boos over de gang van zaken dat ze hun pipetten en ballonzakjes van de alcoholcontrole gewoon weggegooid hebben.

'Dit is de tweede duidelijke getuigenis dat politiemensen niet mochten optreden toen de overvallen gebeurden', aldus meester Vermassen. Eerder had ook een politieman van de gerechtelijke politie een verklaring afgelegd dat ze 72 uur voor de overval van de Delhaize in Aalst de bewaking moesten afblazen. Bij die overval op 9 november 1985, de laatste en bloedigste, vielen acht doden. Nadat bekendraakte dat de reus mogelijk ex-rijkswachter Christiaan B. is, is dit een nieuwe aanwijzing dat de toenmalige rijkswacht betrokken was bij de Bende-aanslagen.

Jef Vermassen komt in de zaak op voor David Van de Steen, die bij de Aalsterse aanslag zijn zus en ouders verloor. Vermassen zal de brief neerleggen bij het gerecht zodat die bij het Bendedossier gevoegd kan worden. 'Dit spoor moet uitgespit worden', alsnog Vermassen, die na afloop van het debat niets meer kwijt wou.