België groeikampioen elektrische wagens
Foto: DVH

De verkoop van elektrische wagens in België is van 2015 naar 2016 gestegen met 147 procent. Daarmee was ons land procentueel de sterkste stijger in Europa, zo blijkt uit het cleantechrapport van i-Cleantech Vlaanderen. Wat het aandeel van elektrische wagens in ons land betreft, zijn we nummer zes in Europa.

Op het vlak van mobiliteit kwamen er van 2015 naar 2016 ongeveer 10.000 elektrische wagens bij in ons land. Procentueel is dat de sterkste stijging in Europa. Opmerkelijk: in Nederland (-47 procent) en in Denemarken (-70 procent) werden er vorig jaar een pak minder elektrische wagens verkocht. Dat blijkt uit het rapport van i-Cleantech, een vzw, opgericht door het Vlaams Parlement dat de huidige initiatieven rond schone technologie moet stroomlijnen en ondersteunen.

Het aandeel van elektrische wagens in België bedraagt nog altijd amper 1,6 procent van het totale wagenpark. Daarmee staat ons land op de zesde plaats in Europa, na Noorwegen (24 procent), Nederland (5 procent), IJsland (4,2 procent), Zweden (3,2 procent) en Zwitserland (1,8 procent).

Het cleantechrapport geeft een jaarlijks overzicht van de evoluties en uitdagingen in de Vlaamse cleantech-sector: dat zijn vormen van technologie die bijdragen aan een schoner milieu of zorgen voor energiebesparing.