Uitzonderlijke stukken van juwelier Wolfers voor het eerst tentoongesteld
Foto: Photo News

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) hebben dinsdag in het Jubelparkmuseum de nieuwe tentoonstellingszaal ‘Horta Wolfers’ ingehuldigd, naar de juwelierszaak Wolfers Frères. Bijna tachtig procent van de collectie die wordt toegeschreven aan de Belgische edelsmid Philippe Wolfers en zijn zoon Marcel, beeldhouwer en schilder, is nooit eerder vertoond.

De juwelierszaak werd ontworpen door Victor Horta en in 1912 ingewijd in de Arenbergstraat in Brussel. De winkel wordt nu opnieuw in zijn authentieke opstelling getoond, op basis van een unieke foto uit hetzelfde jaar en een reportage uit 1971.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, samen met de nazaten van de familie Wolfers.

Uitzonderlijke stukken van juwelier Wolfers voor het eerst tentoongesteld
Foto: Photo News
Uitzonderlijke stukken van juwelier Wolfers voor het eerst tentoongesteld
Foto: Photo News

De zaal in het Jubelparkmuseum vertelt deels de geschiedenis van het huis Wolfers en toont anderzijds een historische collectie van art-nouveaustukken en Belgische decoratie. Daarbij onder meer de bekende oorhanger ‘Libellule’ (1903) van Philippe Wolfers en het juweel ‘Cygne et serpents’ (1899), dat hij maakte voor zijn vrouw.

De vitrines en toonbanken zijn op basis van een grondige historische studie geplaatst zoals Horta ze had voorzien. Daarin zijn vaatwerk en stoffen te bewonderen, maar ook beeldhouwwerken zoals ‘La Vigne’ van Philippe Wolfers, dat in 1921 zo’n 12.000 frank kostte, of bijna drie keer het jaarlijkse salaris van een ambtenaar.

De collectie is te bezichtigen tot en met 31 december 2018.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig