Ikea wil meer winkels in stadscentrum openen
Foto: BELGAIMAGE

De Zweedse meubelketen Ikea ziet de winst dalen en gaat fors meer investeren in nieuwe winkelformules in stadscentra. Want de gewoontes van de klant veranderen.

De Zweedse meubelketen was tot nu toe altijd gevestigd op een groot bedrijventerrein, inclusief gigantische parking, maar de keten wil met nu volop inzetten op het openen van meer Citystores. Zodat ook mensen zonder auto makkelijker Zweedse meubelstukken, of gehaktballen (kötbullar), kunnen kopen. Dat kondigt de nieuwe ceo, Jesper Brodin, vandaag aan op de site van de Financial Times.

Verstedelijking en digitalisering

Ikea gaat volgens hem volop investeren met nieuwe winkelformules in stadscentra, zoals in Greenwich en de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar nieuwe Citystore worden geopend in respectievelijk 2019 en 2020. ‘We zijn gulzig om het stadscentrum te claimen. Er lopen op dit moment al tal van experimenten’, aldus een ambitieuze Brodin.

Door de snelle verstedelijking en de digitalisering, veranderen de klantengewoontes volgens hem snel. ‘We zijn wel al in sommige stadscentra aanwezig, maar meestal liggen onze winkels buiten de stad. Daar liggen dus grote groeimogelijkheden,’ aldus de ceo.

3 miljard euro winst

De reorganisatie van Ikea, dat recent ook al aankondigde dat het zijn meubels via externe websites gaat verkopen zoals Amazon, moet een oplossing bieden voor de dalende winst. De Zweedse meubelgigant maakte vandaag bekend dat het boekjaar 2016/2017 afgesloten werd met een operationele winst van 3 miljard euro, tegen 4,5 miljard euro een jaar eerder.

Al had dat laatste vooral een technische verklaring. Een aantal winstgevende onderdelen van Ikea werden doorgeschoven naar merkhouder Inter Ikea, zodat ze nu niet meer in de jaarcijfers voorkomen.