Uber 20 miljard minder waard?
Foto: AFP

Het Japanse Softbank lanceert vandaag een miljardenbod op minstens 14 procent van taxi-app Uber. Zij het wel een zuinig bod: 30 procent lager dan de vorige kapitaalronde.

De Japanse techfirma SoftBank wil aandelen in Uber kopen tegen een bedrag dat het bedrijf zou waarderen op rond de 48 miljard dollar. Dat is 30 procent lager dan bij de meest recente investeringsronde voor Uber. De waarde van de populaire taxi-app werd toen geschat op ruim 68 miljard dollar.

Schandalen

Sindsdien heeft Uber, dat nog altijd zwaar verlieslatend is, echter flink aan waarde verloren. Het bedrijf heeft een zwaar jaar vol schandalen achter de rug. De taxi-app kwam onder vuur te liggen omdat personeel seksueel werd geïntimideerd op de werkvloer, regelgeving werd omzeild en het bedrijf is verwikkeld in een rechtszaak met Alphabetdochter Waymo over vermeende diefstal van bedrijfsgeheimen over zelfrijdende auto’s.

Oud-ceo Travis Kalanick moest deze zomer vertrekken, maar zit nog altijd in het bestuur en gebruikt zijn extra stemrecht in een verbitterde machtsstrijd met Benchmark, een investeerder van het eerste uur. Vorige week kwam daar het nieuws bij dat Uber onder het leiderschap van Kalanick een enorme hack van gebruikersgegevens van 57 miljoen klanten had verzwegen en daarvoor medewerkers zelfs zwijggeld heeft betaald.

100 miljard dollar

Met Softbanks ceo en oprichter, Masayoshi Son, zou Uber een machtige partner en investeerder aan boord krijgen. De Japanner richtte onlangs een fonds op van 100 miljard dollar om te investeren in nieuwe technologie en bedrijven van de toekomst. Met dat geld kocht de Japanner onder meer Boston Dynamics, de robotdivisie van Google en MIT, en grote belangen bij Ola en Grab, twee concurrenten van Uber in de Aziatische markt.

Softbank wil minstens 14 procent van de Uber-aandelen kopen en geeft alle aandeelhouders de mogelijkheid hun aandelen in de verkoop te doen. Aandeelhouders krijgen daarvoor twintig werkdagen de tijd. De deal zou ook betekenen dat de geplande hervormingen in het bestuur van Uber doorgaan. Alle aandeelhouders krijgen dan evenveel stemrecht.

Test voor nieuwe ceo

Waarnemers zijn benieuwd of voldoende aandeelhouders op het bod zullen ingaan. Net als de medewerkers en de top van Uber, kunnen zij nu eindelijk veel geld verdienen met de verkoop van hun aandelen. Zij wachten al lang om een mogelijkheid om te cashen. De beursgang van Uber is voorlopig immers ten vroegste gepland in 2019.

Maar de grote korting van 30 procent op de Uber-aandelen - wat neerkomt op een waardeverlies van 20 miljard dollar - zou sommigen van hen kunnen afschrikken. De nieuwe Uber-directeur Dara Khosrowshahi zou de SoftBank-investering echter steunen. Voor hem is het bod de eerste grote test. Verwacht wordt dat hij een groot deel van de aandeelhouders zal kunnen overtuigen om hun aandelen toch te verkopen.

.