Vlaamse burgemeesters eisen eigen rechtbank voor Vlaamse Rand
Hans Bonte. Foto: BELGA

‘Er moet nu ook een eigen rechtbank komen voor de inwoners van de Vlaamse Rand rond Brussel.’ Dat zeggen de 33 burgemeesters van het arrondissement Halle-Vilvoorde in een gezamenlijk standpunt.

De oproep komt er na ongenoegen over vonnissen van de Franstalige Brusselse rechter Jean Coumans. In zijn vonnissen verwijt de rechter agenten uit de Vlaamse Rand dat ze bevooroordeeld en racistisch zijn. In andere vonnissen haalde hij uit naar het parket van Halle-Vilvoorde.

Gerechtelijke achterstand

De inwoners van de Vlaamse Rand beschikken sinds 2014 over een eigen parket. Maar de dossiers worden nog altijd berecht in het Brusselse justitiepaleis.

‘De rechtbanken in Brussel zijn onderbemand en traag’, zegt Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde. ‘Bovendien heeft iedereen de indruk dat ze laks omspringen met misdrijven uit Vlaanderen, en niet streng ­optreden.’

‘De Franstalige rechtbanken hebben te kampen met een gerechtelijke achterstand’, zegt Bonte nog. ‘Ze schatten dossiers ook anders in. Een handtasdiefstal veroorzaakt in een Vlaams dorp opschudding. De mensen willen dat die aangepakt wordt. Maar in de Brusselse grootstad wordt de ernst daarvan sterk genuanceerd. We vragen de minister van Justitie eindelijk een volwaardige Vlaamse rechtbank op te richten voor de Vlaamse Rand.’