Duitsland helpt glyfosaat aan nieuwe vergunning
Foto: REUTERS

Totaal onverwacht veranderden vier Europese lidstaten (Duitsland, Roemenië, Polen en Bulgarije) van kamp waardoor een nipte meerderheid de vergunning voor onkruidverdelger glyfosaat met vijf jaar verlengde.

België, Frankrijk, Italië en zes andere EU-lidstaten hebben gisteren gestemd tegen de verlenging van de vergunning van glyfosaat. Maar in tegenstelling tot enkele weken geleden stemden vier landen, die zich eerst onthouden hadden, nu wel vóór een verlenging: Duitsland, Roemenië, Polen en Bulgarije. De Belgische minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), reageert teleurgesteld ‘omdat er geen sprake is van uit­fasering en er geen budget is voorzien voor de financiering van alternatieven’.

Het Europees Parlement had met grote meerderheid een totaalverbod tegen 2022 goedgekeurd, inclusief maatregelen om ondertussen alternatieven te ontwikkelen. Maar door de beslissing van de lidstaten zal over vijf jaar de ­hele discussie over glyfosaat opnieuw beginnen.

Ducarme wil nu contact op­nemen met de andere landen die tegen de verlening hebben gestemd, om naar alternatieven te zoeken. Niets verhindert EU-lidstaten immers om op eigen houtje het gebruik van glyfosaat wel te verbieden.

Monsanto, de producent van de veelbesproken onkruidverdelger Roundup, dreigde in het verleden wel al met een schadeclaim van 1 miljard euro per jaar als glyfosaat in Europa verboden zou worden. Lidstaten die een verbod voor landbouw invoeren, kunnen dus een schadeclaim verwachten. Toch zei de Franse president Emmanuel Macron gisteren dat hij ten laatste over drie jaar glyfosaat ook voor landbouw wil verbieden.

Het gebruik van glyfosaat deed de laatste maanden veel stof opwaaien. De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde dat het wellicht kankerverwekkend is, maar het Europese Voedselagentschap volgde dat standpunt niet. Bovendien werd via de Monsanto Papers duidelijk hoe de multinational de wetenschap rond glyfosaat beïnvloedde.

Dat er nu toch een nieuwe vergunning komt, is vooral te danken aan Duitsland. ‘Aan dit besluit zit een angel’, zegt Europees Parlementslid Bart Staes (Groen). Hij verwijst naar onderzoeksjournalisten van Le Monde die net gisteren nieuwe feiten publiceerden die erop wijzen dat Monsanto wetenschapsfraude heeft gepleegd.

Het Duitse voedselagentschap komt in het artikel in nauwe schoentjes. Dat bereidde het ­advies van het Europees Voedselagentschap voor en blijkt volgens Le Monde grote delen van het ­rapport over glyfosaat dat de industrie zelf maakte, letterlijk te hebben overgenomen, zonder dat te vermelden.

Volgens Staes speelt ook het ­belang van het Duitse chemiebedrijf Bayer mee. Dat biedt tientallen miljarden om Monsanto over te nemen. Een verbod op glyfosaat zou voor de multinational een grote financiële aderlating zijn.