Nee-sticker houdt reclamedrukwerk niet tegen, dan maar een Ja-sticker?
Foto: Pol de Wilde

Met een rode Nee-sticker geef je te kennen dat je geen reclamedrukwerk in de bus wilt. ‘Daar maak je beter een groene Ja-sticker van’, zegt de Vlaamse ombudsman.

Een inwoner van Aalst had een Nee- sticker hangen, maar kreeg toch een folder van een nieuwe charcuteriezaak in de bus, gevolgd door wervend papier voor een halloweentocht, een garage, een school, twee restaurants, de opkoop van oud ijzer en antiek, een feestcomité en een traiteurdienst.

Het stadsbestuur laat de inwoner weten dat hij door de politie een proces-verbaal moet laten opmaken, waarna er een GAS-boete kan worden opgelegd. Dat vindt de betrokkene te omslachtig. De Vlaamse ombudsdienst geeft hem gelijk. Dat moet klantvriendelijker kunnen. In Gent volstaat een mailtje naar de milieudienst.

Volgens ombudsman Bart Weekers valt dat moeilijk te rijmen met het groeiende milieubewustzijn, hij vindt dat het beter andersom gaat. ‘Laat mensen een groene sticker hangen als ze geen bezwaar hebben tegen dat drukwerk’, zegt Weekers. ‘Wie er geen hangt, geeft te kennen dat hij er geen wil.’

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) is geen voorstander van het idee. Het aantal brievenbussen dat vandaag met een sticker pronkt, schommelt rond de tien procent. Dat houdt volgens de Ovam in dat negen op de tien Vlamingen geen bezwaar hebben tegen ongeadresseerd drukwerk.