De nieuwe Tribune 1 van eersteklasser Antwerp op de Bosuil, die zaterdag feestelijk werd ingehuldigd, vertoonde op dat moment eigenlijk nog gebreken op het vlak van brandveiligheid. Dat zegt de regionale televisiezender ATV en het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever. De voetbalclub stond dan maar zelf in voor de kosten voor extra tijdelijke maatregelen zoals het ter plaatse beschikbaar houden van drie brandweerwagens. Intussen is de tribune al opnieuw gesloten voor publiek.

“Zaterdag hebben wij bij een derde controle vastgesteld dat er nog steeds mankementen waren aan de brandveiligheid”, zegt stedelijk rampenambtenaar Bart Bruelemans. “Vooral delen van de compartimentering, de sprinklerinstallatie die niet volledig conform was. De grootste gebreken waren weliswaar op de twee verdiepingen die niet open waren voor publiek, maar we hebben toch geoordeeld dat zonder compenserende maatregelen de tribune niet open kon.”

Nieuwe tribune van Antwerp was eigenlijk nog niet in orde en is al opnieuw gesloten voor publiek
Foto: BELGA

Voor de supporters zou er nooit gevaar geweest zijn en bij afweging om de tribune onder strikte voorwaarden toch open te stellen, zou onder meer in rekening zijn gebracht dat het laattijdig de toegang ontzeggen van enkele duizenden fans ook een veiligheidsrisico inhield.

Antwerp zelf wilde maandagavond geen commentaar kwijt op het nieuws. Of de mankementen intussen verholpen zijn, is dus niet duidelijk.